Γράφει η Ρικη Ματαλλιωτάκη
Ένα απο τα πολυτιμότερα διαμάντια λοιπόν που παράγει η Κρητική γης είναι οι χοχλιοί, σαλιγκάρια κατά τους υπόλοιπους Έλληνες, που ειδικά αυτή την εποχή υπάρχουν σε πληθώρα όπως άλλωστε αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες του κειμένου,
Επομένως αντί να τους αγοράσετε- που σημειωτέον είναι και πανάκριβοι- το μάζεμα τους αποτελεί μια άκρως διασκεδαστική δραστηριότητα που θα σε απομακρύνει από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σου και θα φέρει εσένα και τα παιδιά σου στη δίπλα στη φύση που τόσο την έχουμε στερηθεί όλοι.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΧΟΧΛΙΩΝ.
Τώρα θα μου πεις γιατί να αγοράσω χοχλιούς ή γιατί να μπω στη διαδικασία να τους μαζέψω.
Γιατί οι χοχλιοί είναι πραγματικά ένα διατροφικό θαύμα, ένα υπερτρόφιμο. και δεν το λέω εγώ αυτό, το λένε αλλά οι αιώνες μια και ο χοχλιός αποτελεί εκλεκτό έδεσμα της κρητικής διατροφής απο την Μινωική εποχή , κάτι που σημαίνει πολλά, και δεύτερον γιατί το βεβαιώνουν οι επιστήμονες που έχουν αναδείξει το κρέας των χοχλιών σαν ένα από τους θετικότερους παράγοντες της μεσογειακής και δη της κρητικής διατροφής.
Συσχετίζουν μάλιστα την υψηλή βιωσιμότητα και τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου των κατοίκων του νησιού με τη συχνή κατανάλωση χοχλιών.
Ο χοχλιός λοιπόν συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα, όπως: για παράδειγμα χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, μικρή περιεκτικότητα σε λίπη, υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό , ευεργετικά λιπαρά οξέα, και έχει δέκα φορές λιγότερα βακτηρίδια σε σύγκριση με άλλα κρέατα,
Τρόποι ψησίματος
Οι συνταγές με χοχλιούς θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα ολόκληρο βιβλίο - με σήμα κατατεθέν βέβαια τους μπουμπουριστούς χοχλιούς οι οποίοι ονομάζονται έτσι επειδή τοποθετούνται αμπούμπουρα στο τηγάνι, δηλαδή με το κέλυφος προς τα πάνω- ενδεικτικά ωστόσο αναφέρουμε τις εξής παρακάτω:
Χοχλιοί μπουμπουριστοί
Υλικά
Χοχλιοί
Αλάτι
Αρισμαρί
Ξύδι
Λάδι
Εκτέλεση
Αφού έχουμε σακάσει τους χοχλιούς και τους έχουμε κάνει μία βράση, προχωράμε στη διαδικασία του τηγανίσματος.
Βάζουμε στο τηγάνι λάδι, αλάτι, αρισμαρί και ξύδι και στοιχίζουμε τους χοχλιούς σε σειρά. Εάν θέλουμε προσθέτουμε και άλλο αλάτι και αρισμαρί και τηγανίζουμε κάμποση ωρα. Βάζουμε στο πιάτο τους χοχλιούς μαζί με το ζουμί τους.
Χοχλιοί κοκκινιστοί με πατάτες και κολοκυθάκια
Υλικά
Χοχλιούς
4 πατάτες κανονικού μεγέθους
6 κολοκυθάκια
Κρεμμύδι
Λάδι
κονσέρβα Τοματάκι
Νερό
Εκτέλεση
Τσιγαρίζω το κρεμμύδι με το λάδι βάζω τη ντομάτα και αφήνω μέχρι να βράσουν ! Στη συνέχεια προσθέτω τους χοχλιούς για δέκα λεπτά και τους αφαιρώ σε ένα πιάτο! Βάζω τις πατάτες μου και τα κολοκυθάκια προσθέτω και όσο νερό και αφήνω μέχρι να ψήνουν όχι πολύ καλά ίσα να τσιμπάει τη πατάτα ένα πιρούνι !
Δέκα λεπτά πριν να είναι έτοιμο το φαγητό μου ρίχνω και τους χοχλιούς και κάνω ένα απαλό ανακάτεμα για να μη σπάσει το κέλυφος! Τέλος βάζω κύμινο και πιπέρι!
Χοχλιοί με ρύζι!!
Υλικά
20-30 χοχλιούς
1 κρεμμύδι
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες ρύζι (Καρολίνα ή νυχακι)
6 κούπες νερό
1,5 κούπα ντομάτα τριμμένη και λίγο πελτέ
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση
Βάζουμε στη κατσαρόλα νερό και λίγο αλάτι να βράσουν, προσθέτουμε τους χοχλιούς και μόλις πάρουν μια βράση τους αδειάζουμε, τους καθαρίζουμε πολύ καλά με κρύο νερό μέχρι να μείνουν καθαροί.
Σε μια κατσαρόλα κόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά με το λάδι.
Προσθέτουμε τους χοχλιούς και τους γυρίζουμε μια δυο βόλτες να πάρουν λίγο λάδι.
Με ένα κουτάλι τους βγάζουμε σε ένα πιάτο, προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβρασει για λίγο.
Προσθέτουμε το νερό και όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, θέλει πάνω απ' μισή ώρα και μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμα.
Το τελευταίο τέταρτο βάζουμε και τους χοχλιούς να πάρουν μια βραση μαζί με τα υπόλοιπα. Ειναι έτοιμο!!
Χοχλιοί με χόντρο
Υλικά
1,5 κιλο Χοχλιούς
2 κούπες τσαγιού Χόντρο (σιτάρι)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λάδι για τσιγάρισμα
Αλάτι
Πιπέρι
1-2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Εκτέλεση
Βράζουμε χοχλιούς για λίγα λεπτά ώστε να μπορούμε με ένα
μαχαίρι να τους καθαρίσουμε εύκολα. Τους ξεπλένουμε και βράζουμε ξανά ώσπου
πάρουν μια βράση να καθαρίσουν εντελώς. Τους ξεπλένουμε πολύ.
Τσιγαρίζουμε κρεμμύδι με λάδι και προσθέτουμε χοχλιούς. Τους
αφήνουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ή με μεταλλική
προσεχτικά μη σπάσουν. Τους αφαιρώ από κατσαρόλα όσο μπορούμε μη αφαιρέσουμε
κρεμμύδι.
Προσθέτω την τριμμένη ντομάτα και μόλις πάρει βράση προσθέτω
χόντρο. Ανακατεύω και προσθέτω νερό, τόσο όσο χρειαστεί για να βράσει και να
ετοιμαστεί ο χόντρος. Σίγουρα παραπάνω από μισή ώρα. Σε χαμηλή φωτιά και
προσοχή ανακατεύω συνεχώς να μην κολλήσει. Λίγο πριν είναι έτοιμο προσθέτω
χοχλιούς, αλάτι και πιπέρι. Όταν το σβήσετε να είναι ζουμερό λίγο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου