Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Εκπαιδευτήριο ΚΟΡΑΗΣ από το 1905 : Ένα από τα πιο ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού μας



Στο Λύκειον ο Κοραής οι μαθητές  μάθαιναν εκτός απο Ελληνικά,  ξένες γλώσσες  συμπεριλαμβανομένων  και  των τουρκικών.  Το εκπαιδευτήριο διαθέτε ακόμα πλούσια βιβλιοθήκη και Μετεωρολογικό Σταθμό.


Του κ. Μιχ. Γ. Καβουλάκη, φιλολόγου, πρώην λυκειάρχη

Oταν κάποιος Ηρακλειώτης διασχίσει την οδό Κοραή, άθελά του θα ανακαλέσει στη μνήμη του τοΙδιωτικό Λύκειο “Ο Κοραής” 

 που διέγραψε μια λαμπρή πορεία, αλλ’ όμως η μοίρα τού επιφύλασσε ένα τόσο άδοξο τέλος!

Το περιώνυμο αυτό εκπαιδευτήριο ιδρύθηκε το 1905 από τον Ιωάννη Περδικάρη, διαπρεπή φιλόλογο και παιδαγωγό, με μακρά διδακτική πείρα.

 

 Ο Ι. Περδικάρης καταγόταν από την Τύλισο και με τη σύζυγό του Αικατερίνη, το γένος Καλημεράκη, δημιούργησαν μιαν πολυμελή οικογένεια.

Σπούδασε ευδοκίμως στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και ακολούθως μετέβη στη Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές. Εκεί ευτύχησε να έχει καθηγητή του τον κορυφαίο ελληνιστή Wilamowitz. Συγχρόνως με τις σπουδές του αυτές μελέτησε και θέματα ευρωπαϊκής παιδείας και με πλούσιο τον αμητό των γνώσεων, εφοδιασμένος με θεωρητική σοφία και πρακτική εμπειρία επέστρεψε στην πατρίδα. Στα μετέπειτα χρόνια υπηρέτησε σε Γυμνάσια της Κρήτης αλλά και στην Πάτρα ως γυμνασιάρχης.

Κατά τη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, σύμβουλος τότε της Δικαιοσύνης, ο οποίος γνώριζε τις σπάνιες ικανότητες του ανδρός, κάλεσε τον Περδικάρη και του ανέθεσε τον τομέα της παιδείας και αυτός με όραμα, αφοσίωση και ενθουσιασμό επιδόθηκε στο δύσκολο έργο του. Διορατικός, ευμέθοδος, πρακτικός, βαθύς γνώστης των εκπαιδευτικών πραγμάτων της Ευρώπης, δεν δυσκολεύθηκε καθόλου στον σχεδιασμό του προγράμματός του και στην εφαρμογή του. Σκοπός του υπήρξε η οργάνωση της παιδείας του τόπου πάνω σε νέες βάσεις, με νέο πνεύμα και νέες μεθόδους. Μετά όμως, από τη διαφωνία του Βενιζέλου με τον Αρμοστή Γεώργιο και την αποχώρησή του από την Κυβέρνηση, απομακρύνθηκε και ο Περδικάρης και επανήλθε στο Ηράκλειο. Έκτοτε ο Περδικάρης έχοντας την εμπειρία των εκπαιδευτικών πραγμάτων αλλά και παρακινούμενος από τις δημιουργικές του ικανότητες, συνέλαβε το σχέδιο της ιδρύσεως Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου στο Ηράκλειο. Η ιδέα υπήρξε άκρως τολμηρή, όμως ο δαιμόνιος εκείνος άνδρας προχώρησε αμέσως στην υλοποίησή της. Ο Ελευθ. Βενιζέλος ενθάρρυνε τον Περδικάρη στην απόφασή του αυτή, γιατί με τη διορατικότητά του προέβλεψε ότι το Εκπαιδευτήριο αυτό θα είχε απήχηση όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην ελεύθερη Ελλάδα και τον απόδημο ελληνισμό.

Ο Περδικάρης υποβάλλει αμέσως σχετική αίτηση και την 11 Νοεμβρίου 1905 εκδίδεται το διάταγμα ιδρύσεως του Σχολείου, υπογραφόμενο από τον Ηρακλειώτη δικηγόρο Εμμ. Χουρδάκη, σύμβουλο τότε της Κρητικής Πολιτείας.

Περιβαλλόμενος από εκλεκτό επιτελείο συνεργατών και διαπνεόμενος ο Περδικάρης από τον πόθο να προσφέρει στον τόπο του ένα πρότυπο Εκπαιδευτήριο, οργάνωσε το νεοπαγές Σχολείο με μέθοδο και επιμέλεια. Αμέσως εκλεκτή μερίδα της κοινωνίας της πόλεως και του νομού Ηρακλείου, εμπιστεύθηκε τα παιδιά της στο Σχολείο του Περδικάρη. Άρχισαν να συρρέουν σ’ αυτό μαθητές, όχι μόνο απ’ όλη την Κρήτη αλλά και από κάθε ελληνική γωνιά, ελεύθερη, απόδημη και υπόδουλη. Μεταξύ αυτών ήταν και δύο γιοί του Ελευθερίου Βενιζέλου, Κυριάκος και Σοφοκλής. Μακρύς θα απέβαινε ο κατάλογος των αποφοίτων του Εκπαιδευτηρίου αυτού, οι οποίοι διέπρεψαν και αναδείχθηκαν σε διάφορους τομείς.

Το Λύκειο “Ο Κοραής” από τα πρώτα κιόλας βήματά του προσέλκυσε πλειάδα από εκλεκτούς καθηγητές, όπως τον θεολόγο Χρύσανθο Τσεπετάκη, μετέπειτα επίσκοπο Ρεθύμνης, τον μαθηματικό Κ. Παπαδάκη κατόπιν εκπ/κό σύμβουλο, τους φιλολόγους Ι. Τζοβενή και Ν. Γραμματικάκη, τον φυσικό Στ. Γεωργίου, τον μαθηματικό Ν. Νυστεράκη, τους καθηγητές ξένων γλωσσών Θεοδόσιο Οικονομίδη και Ιωσήφ Ρες, τον δικηγόρο και γυμναστή Γεωργ. Κοκκινάκη και τον δάσκαλο Νικ. Πετρίδη.

Η διδασκαλία των νέων μαθημάτων εντυπωσίαζε. Για πρώτη φορά διδάχθηκαν η Αγωγή του Πολίτη, η Μουσική και τα Τεχνικά και το σχολείο διέθετε ακόμη και Μετεωρολογικό Σταθμό. Η Σωματική Αγωγή καταλάμβανε δεσπόζουσα θέση στο πρόγραμμα και περιελάμβανε σκοπευτική και οργάνωση σχολικών αγώνων, ενώ ο αθλητισμός ήταν το κύριο μέλημα του σχολείου. Τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, όπως Γαλλικών, Αγγλικών, Ιταλικών και Γερμανικών αλλά και Τουρκικών, είχαν αναλάβει διαπρεπείς δάσκαλοι ήδη από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Λειτουργούσε ακόμη πλούσια και αξιόλογη βιβλιοθήκη, πράγμα πολύ σπάνιο για ελληνικό σχολείο εκείνη την εποχή. Το κράτος, θέλοντας να επιβραβεύσει το επιτελούμενο έργο στο ιστορικό αυτό σχολείο, το αναγνώρισε ως ισότιμο με τα δημόσια σχολεία της χώρας.

Το Λύκειο στεγάστηκε αρχικά στην οικία Περδικάρη, που περικλειόταν μεταξύ των οδών Ανδρόγεω - Περδικάρη - Μιλάτου και αργότερα σε νέα κτίρια της οδού Κοραή - Μιλάτου. Το 1963 στις οδούς Ιδαίου Άντρου και Μιλάτου αναγέρθηκε νέο τριώροφο κτίριο με σύγχρονες για την εποχή προδιαγραφές. Οι αίθουσες διδασκαλίας ήταν ευρύχωρες, ευάερες και ηλιόλουστες και η αυλή πολύ μεγάλη, ώστε οι μαθητές να μπορούν να παίζουν και να γυμνάζονται. Παράλληλα με το σχολείο λειτουργούσε και πρότυπο οικοτροφείο, οι τρόφιμοι του οποίου προέρχονταν κατά κανόνα από ευπορούσες οικογένειες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Το 1940 το Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο “Το Παλλάδιον” που λειτουργούσε πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγχωνεύθηκε με το Ιδιωτικό Λύκειο “Ο Κοραής” και αποτέλεσαν ένα ενιαίο Εκπαιδευτήριο.

Ενώ όλα έβαιναν με επιτυχία, το 1909 πεθαίνει ο Ι. Περδικάρης, ο θεμελιωτής του πρότυπου αυτού σχολείου. Ο θάνατος του ιδρυτή του καθόλου δεν κλονισε τη φήμη του και την κανονική λειτουργία του. Το Λύκειο κατόρθωσε αλώβητο και ακμαίο να υπερβεί όλες τις περιπέτειες και να συνεχίσει το έργο του, πιστό πάντα στις αρχές του.

Μετά το θάνατο του Περδικάρη, τη διεύθυνση του σχολείου ανέλαβε ο μαθηματικός Κων/νος Παπαδάκης και αργότερα ο Ιωάννης Τζοβενής. Αυτόν διαδέχθηκε ο Ευάγγελος Τζολάκης, άνδρας επιβλητικός και ευπροσήγορος, συγγραφέας διδακτικού βιβλίου Φυσικής.

Μετά από τον Ευάγ. Τζολάκη ως Δ/ντές υπηρέτησαν κατά σειρά οι ακόλουθοι: Εμμ. Πετράκης, θεολόγος, Γεώργιος Ξηρουδάκης, μαθηματικός, Στυλ. Βασιλάκης, φιλόλογος, Μενέλαος Παρλαμάς, φιλόλογος και Στεφ. Γοντικάκης, θεολόγος και φιλόλογος.

Το Ιδιωτικό Λύκειο “Κοραής” ύστερα από προσφορά ενός αιώνα στην οικονομική, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου, καταγράφηκε στις δέλτους της εκπαιδευτικής Ιστορίας της Κρήτης και πέραν αυτής.

Την οριστική παύση της λειτουργίας του ευφήμως γνωστού αυτού Σχολείου, ανακοίνωσε την 2α Ιουνίου 1998 το Δ.Σ. της Ιδιοκτήτριας Εταιρίας, επικαλούμενο ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες.

Έτσι, δεν μπόρεσε να διασωθεί και να επιζήσει μέχρι τις μέρες μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πολλές πλευρές.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Ημερομηνία δημοσίευσης:26/7/2006


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...