Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

«Η κατάσκοπος» των IMOGEN KEALEY

 


Αξιόλογο και συγκλονιστικό είναι το βιβλίο των IMOGEN KEALEY, ψευδώνυμο των συγγραφέων Darby Kealey και Imogen Robertston, με τίτλο «Η κατάσκοπος». 

Η υπόθεσή του είναι η αληθινή ιστορία, με κάποιες ελάχιστες αλλαγές, της δράσης της κατασκόπου Νάνσυ Ρέικ, μιας γυναίκας με εκπληκτική γενναιότητα και ηγετικές ικανότητες που πολέμησε στην γαλλική αντίσταση. 



Έντονες σκηνές μάχης, κρυφτό από τα γερμανικά μπλόκα κατοχής, ασύρματοι, ρίψεις πολεμοφόδιων με αεροπλάνα και ανατίναξη γεφυρών εντυπωσιάζουν από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ως το τέλος του με την παραστατικότητα του λόγου, δίνοντας ολοζώντανες τις εικόνες που ο αναγνώστης βιώνει με αγωνία και την αδρεναλίνη στα ύψη. 

Σε αυτό συμβάλει επίσης και η πολύ καλή μετάφραση του βιβλίου. Ξεκινώντας από την παράξενη ημερα του γάμου της με τον αγαπημένο της Ανρί, επεισοδιακή και αυτή όπως και οι επόμενες μέρες στη ζωή της ηρωίδας μέχρι το τελος του πολέμου, δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να καταφέρει να επικρατήσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αντρών και την αναγνώριση των ικανοτήτων της , τόσο στα στρατόπεδα εκπαίδευσης στην Αγγλία όσο και στα βουνά με την γαλλική αντίσταση των Μακί. 

Η Νάνσυ από την αρχή της κατοχής στη Γαλλία, εκτελούσε καθήκοντα συνδέσμου και οδηγούσε πρόσφυγες κι αιχμαλώτους στις οδούς διαφυγής, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Λευκό Ποντίκι», αυτό που προσπαθούν να συλλάβουν με εκδικητική μανία οι Ναζί. 

Οδήγησε τους άντρες της στη μάχη με αυτοθυσία κι αυταπάρνηση, γεμάτη μίσος για τα αποτρόπαια εγκλήματα των ναζί στα κράτη, στους πολιτισμούς, στα παιδιά αλλά και στον αγαπημένο της, που προκάλεσαν ανείπωτο πόνο σε εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά με τις φρικαλεότητές τους πίσω από το προσωπείο της επιστήμης και του πατριωτισμού. 

Οι άνθρωποι όπως τονίζει η Νάνσυ στο γράμμα της προς την κόρη του ταγματάρχη των Ες Ες Μπεμ, «πρέπει να είναι δυνατοί να μην κλείνουν τα μάτια στην αλήθεια αλλά να την αντιμετωπίζουν και να παίρνουν μέρος στο χτίσιμο ενός διαφορετικού μέλλοντος» από αυτό των Ναζί που κατάφεραν και δηλητηρίασαν το έθνος τους κι έπειτα άπλωσαν το δηλητήριό τους στο εξωτερικό, που ανάγκασαν τους λαούς να κάνουν τις ίδιες εγκληματικές ενέργειες με αυτούς, προκειμενου να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τους ανθρώπους τους, αυτοί που περιφρόνησαν την ανθρώπινη ζωή , δρώντας σαν κτήνη και που ανάγκασαν τους άλλους λαούς να θυσιάσουν μια άκρη της ψυχής τους. Εξαιρετικό βιβλίο, αποτελεί ένα αξεπέραστο ιστορικό θρίλερ που καθηλώνει τον αναγνώστη και διαβάζεται με αγωνία ως την τελευταία σελίδα του με έντονη δράση και περιπέτειες, με μάχες, σαμποτάζ κι επιδρομή στο αρχηγείο της Γκεστάπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...