Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Κρητικός παραδοσιακός γάμος την δεκαετία του '80


Γράφει η Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Η εικόνα αυτή στην κυριολεξία  κλείνει μέσα της όλη την έννοια της «Εστίας» όπως είχαν ονομάσει οι πρόγονοι μας την οικογένεια...

Έως και πριν από μερικά χρόνια-μέχρι και σήμερα ακόμα σε αρκετά μέρη της Μεγαλονήσου- ο γάμος στην Κρήτη συμβόλιζε το σημαντικότερο ίσως κομμάτι στην ζωή του ανθρώπου γι’ αυτό και τελούνταν με την ανάλογη σπουδαιότητα.




Στην φωτογραφία λοιπόν βλέπουμε ένα τέτοιο γάμο:

Ο πατέρας και ο αδελφός συνοδεύουν την νύφη στην εκκλησία βαδίζοντας στα σοκάκια του χωριού  ενώ δίπλα και πίσω  τους ακολουθούν τα όργανα και το ψίκι-η συνοδεία του γάμου που αποτελείται από συγγενείς, φίλους μα και απλούς γνωστούς μια και όλοι κάποτε ήταν καλεσμένοι σε μια τέτοια χαρά-.

Κι η εικόνα αυτή που στην κυριολεξία  κλείνει μέσα της όλη την έννοια της «Εστίας» όπως είχαν ονομάσει οι πρόγονοι μας την οικογένεια, είναι τόσο οικεία σε όλους τους Κρητικούς άνω των τριάντα ετών, που θα ήθελα να ευχηθώ να περάσει ανέπαφη και σε όλους τις επόμενες γενιές μια και έτσι μόνο θα διατηρηθεί ανέπαφη η ψυχική ισορροπία τους… γιατί είτε θέλουν να το δεχτούν κάποιοι είτε όχι, άνθρωπος μακριά από την οικογενειακή εστία είναι κλαδί σπασμένο, δέντρο δίχως ρίζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...