Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Οδός Πυράνθου: Εκεί που βρίσκονταν κάποτε μια παραγκούπολη...

 

Γράφει η Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 

Πολύ κοντά στο Στάδιο Ελευθερίας ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και πάνω ακριβώς από τη λεωφόρο Πλαστήρα, απέναντι από τα τείχη, στην οδό Πυράνθου κι εκεί που βρίσκεται σήμερα το 49ο Δημοτικό Σχολείο και το 19ο Νηπιαγωγείο της πόλης μας, υπήρχε μέχρι και πριν μερικά χρόνια μια παραγκούπολη.

Οι μνήμες μου γι’ αυτήν είναι πολύ έντονες καθώς μένω μόλις τρεις δρόμους παραπάνω, και καθώς για να πάω στο κέντρο της πόλης έπρεπε αναγκαστικά να περάσω από κει, θυμάμαι πολύ καλά τις παράγκες και τους απόκληρους που ζούσαν μέσα σε τούτη τη μικρή φαβέλα κάτω από άθλιες συνθήκες μέχρι και τις αρχές του αιώνα μας.


Το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο που αντικατέστησαν την παραγκούπολη


Θυμάμαι παιδιά ξυπόλητα να τρέχουν πάνω κάτω στα λασπόνερα και παράλληλα να ντρέπονται να πουν ότι το σπίτι τους είναι εκει… θυμάμαι γυναίκες να πλένουν στη σκάφη κάτω από τον καυτό ήλιο ή την δυνατή βροχή… κι επειδή η φτώχεια φέρνει και την ψυχική εξαθλίωση,, θυμάμαι μεθυσμένους άντρες να ξυλοκοπούν ανελέητα τις γυναίκες τους κι εκείνες να τρέχουν ουρλιάζοντας προκειμένου να τις ακούσει κάποιος και να σωθούν.







Ο,τι έχει απομείνει απο την αλλοτινή παραγκούολη



Μια όψη της πόλης μας δηλαδή που προκαλούσε θλίψη και ταυτόχρονα αγανάκτηση για κάποιους συμπολίτες μας που κανείς δεν έδινε δεκάρα γι’ αυτούς …

Σήμερα ευτυχώς, σχολεία αντικατέστησαν την παραγκούπολή,  παιδικές φωνές προσπαθούν να σβήσουν αλλοτινές φωνές απόγνωσης και  τίποτα δεν θυμίζει την όλη κατάσταση εκτός μόνο από κάποια υπολείμματα που κι αυτά μόνο ένας προσεκτικός παρατηρητής μπορεί να τα διακρίνει.

Φαίνονται καθαρά τα χώματα πάνω στα οποία είχαν κτιστεί τα σπίτια

Ας ευχηθούμε λοιπόν η κοινωνία μας ν’ αλλάξει πρόσωπα και κάτι τέτοιες καταστάσεις να μην αποτελούν πλέον τίποτα άλλο εκτός από το παρελθόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...