Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Καράβολας όπως λέμε σαλιγκάρι, ή κατά το Κρητικότερο χοχλιός-Εικόνες

 


Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Η περιοχή του Καράβολα προϋπήρχε από τις αρχες του 20ου αιώνα, μεγάλωσε όμως μετά το 1926 όταν εγκαταστάθηκαν εκεί Μικρασιάτες πρόσφυγες και μέχρι και το1949 δεν είχε συγκεκριμένη ονομασία.

Κάποια στιγμή όμως ένας πρόσφυγας, από τους πρώτους που φιλοξενήθηκαν εκεί, άνοιξε ένα ταβερνάκι, το οποίο λειτουργούσε μέχρι και πρόσφατα από τον γιο του, τον κυρ Παύλο, του οποίου το παρανόμι ήταν «Καράβολας»- που στην περιοχή της Μ.Ασίας σημαίνει σαλιγκάρι ή χοχλιός όπως λέμε εμείς εδώ στην Κρήτη- κι έκτοτε ολάκερη η περιοχή ονομάστηκε Καράβολας, όνομα που διατηρεί ως και σήμερα.


Μικρός Κούλες

Η περιοχή μεγάλωσε περισσότερο το 1938-1939 όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή νέες οικογένειες επίσης προσφυγικής καταγωγής, με την τελευταία γενιά των οικιστών να φτάνει αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα το 1945 και 1946.



Στον Καράβολα πριν την κατεδάφιση



Η γειτονιά αυτή κατεδαφίστηκε λίγο πριν με την γενική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Ηρακλείου με τους κατοίκους της απ’ τη μια εμφανώς συγκινημένους βέβαια που έχαναν τα σπίτια των προγόνων του μα κι απ’ την άλλη ευχαριστημένους που τους δίνονταν η ευκαιρία να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σπίτι καθώς μέχρι τότε όλη η γειτονιά αποτελούνταν από παραπήγματα.
Μερική άποψη της θαλάσσιας περιοχής του Καράβολα


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...