Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Από τα χεντέκια ξεκίνησε ο αθλητισμός στο Ηράκλειο

 


 

Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Το μοναδικό αθλητικό στάδιο της πόλης του Ηρακλείου βρίσκεται ανάμεσα στους προμαχώνες Παντοκράτωρα και Βηθλεέμ, στο βαθύ και πλατύ χαντάκι- χεντέκι- που . που περιέβαλλε εξωτερικά τα κάστρα.

 Στα μεσαιωνικά χρόνια η τάφρος αυτή ήταν γεμάτη νερό, στα χρόνια των πυροβόλων όπλων όμως το νερό δεν αποτελούσε σπουδαίο εμπόδιο. 



Το ζητούμενο πλέον ήταν να απέχει όσο το δυνατόν περισσότερο ο εχθρός από τα τείχη, έτσι στα φρούρια «προμαχωνικού συστήματος» το πλάτος της τάφρου αυξήθηκε σημαντικά. Στον Χάνδακα, επειδή το φρούριο είχε εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις η τάφρος ήταν ξηρή.



Στο σημερινό Στάδιο Ελευθερίας, όπως ονομάζεται, ιδρύθηκε και η «ΑΜΙΛΛΑ» πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλείου το 1911 από το γιατρό Μιχάλη Γερωνυμάκη.

Από τα Χεντέκια όμως ξεκίνησε και την πορεία της η μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα της Κρήτης ο ΟΦΗ καθώς επίσης και το 1928 η ίδρυση της πρώτης γυναικείας ομάδας βόλεϊ  Ο.Φ.Η  όπως βλέπετε καθαρά στις παρακάτω φωτογραφίες.





Σήμερα στο Στάδιο Ελευθερίας εκτός από τους αθλητές των σωματείων στίβου του Ηρακλείου, γυμνάζονται καθημερινά και όλοι οι φοιτητές – αθλητές στίβου των σωματείων της Κρήτης που σπουδάζουν στην πόλη του Ηρακλείου, αλλά και οι αθλητές των ΑΜΕΑ και φυσικά υπάρχει και ωράριο για τη χρήση του από τους συμπολίτες μας στα πλαίσια του λαϊκού – μαζικού αθλητισμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...