Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου: Μια συνεχής προσφορά στο Κρητικό πολιτισμό.


 



 

Της Ρίκης Ματαλλιωτάκη

 

Πέρασαν  κιόλας πάνω από εξήντα από το 1953 που μια ομάδα φιλοπρόοδων κυριών του Ηρακλείου αποφασίζουν καινοτομικά την δημιουργία μιας συλλογικής κίνησης που την ονομάζουν  Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου. Η πρώτη δειλή ταυτόχρονα  όμως και τολμηρή ενέργεια  της παρουσίας του είναι η ίδρυση  της σχολής αναλφάβητων γυναικών,  δεδομένο σημαντικό  για μια εποχή που ο αναλφαβητισμός βρισκόταν στο ζενίθ του, γεγονός που αποδείχθηκε στατιστικά με την δωρεάν  φοίτηση περίπου ογδόντα γυναικών στην σχολή στην οποία είχε διδάξει και η  κυρία Χρυσούλα Μπουρλώτου-ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ - η οποία μάλιστα διατέλεσε και πρόεδρος του Λυκείου,

Ήταν φοβερά συγκινητικό να βλέπεις με τι πάθος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και τη προσφορά  της σχολής όλες αυτές  οι γυναίκες που κατά το πλείστον ήταν εργάτριες εργοστασίων και δεν ήξεραν να βάζουν ούτε την υπογραφή τους αλλά  υπέγραφαν με σταυρό ή με το αποτύπωμα του δαχτύλου τους, και την αφάνταστη χαρά και ικανοποίηση που εκδήλωναν με χίλιους τρόπους όταν έμαθαν να διαβάζουν ή να γράφουν.

Η σημαντική αυτή ενέργεια ήταν μόλις η αρχή για το Λύκειο με πρόεδρο τότε την αείμνηστη Αγλαΐα Βογιατζάκη. Στη συνέχεια άρχισε να ανδρώνεταιακόμα περισσότερο , τα μέλη του πλήθαιναν κατά κόρο αφού όλο και πιο πολλές κυρίες έφταναν κοντά του προσφέροντας το δυναμισμό τους κι έτσι  ξεκίνησε να δημιουργεί  διάφορα τμήματα

Ένα από τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν ήταν το τμήμα εθνικών χορών που αμέσως σχεδόν έδωσε ένα πολύ αξιόλογο παρόν λαμβάνοντας μέρος σε κάθε θρησκευτική και εθνική εκδήλωση.

Μερικά χρόνια αργότερα, γύρω στο 1959, η  χορογράφος Βαλεντίνη Βογιατζίδου με την συνδρομή του αείμνηστου αρχαιολόγου Νικολάου Πλάτωνα και τη μουσική σύνθεση του Γεωργίου Πλάτωνα, δημιούργησε τη χορογραφία της Μινωικής τελετουργίας, μια παράσταση η οποία απηχούσε στο θεοκρατικό σύστημα του Μινωικού πολιτισμού.

Εν συνεχεία το Λύκειο δεν σταματά την ανοδική πορεία του, αντίθετα εξακολουθεί να εξελίσσεται και συνεχώς να δημιουργεί καινούργια  τμήματα τα οποία μάλιστα ονομάζει εφορίες.:

Τμήμα  δανειστικής βιβλιοθήκης, τμήμα ιματιοθήκης με πεντακόσια περίπου κουστούμια αντίγραφα Μινωικής εποχής,  τμήμα λαογραφίας το οποίο κρατά ιδιαίτερα σημαίνων ρόλο μια αναβιώνει παραδοσιακές τέχνες του περασμένου αιώνα  όπως καλαθοπλεκτική, κέντημα, (κοπανέλι, λασέ, ασπροκέντι κ.α.) ακόμα αγιογραφία, αργυροχρυσοχοία, κ.λ.π. τέχνες  τις οποίες τις διδάσκουν δωρεάν περίπου εκατό άτομα. Τμήμα εθνικών χορών στο οποίο  διδάσκονται γύρω στα εξακόσια παιδιά τους χορούς της πατρίδας  μας ενώ  στα παραρτήματα του Δήμου Καζαντζάκη, του Δήμου Χερσονήσου, του Δήμου Μαλλίων, του Δήμου Γουβών και του Δήμου Γοργολαίνη γύρω στα 350 παιδιά που σημαίνει ότι περί τα χίλια παιδιά τούτη τη στιγμή  μαθαίνουν τη παράδοση του τόπου τους από τη προσπάθεια του Λυκείου Ελληνίδων του Ηρακλείου  ξέχωρα δε τα  150 παιδιά  που ασχολούνται με το κλασικό χορό όπου υπάγεται και το Μινωικό χορόδραμα.

 Το Λύκειο Ελληνίδων του Ηρακλείου διαθέτει επίσης την εφορία του φιλολογικού τμήματος που ασχολείται με την οργάνωση διαλέξεων ποικίλου περιεχομένου όπως ιστορικού, λαογραφικού, επιστημονικού, και το βήμα του  έχουν τιμήσει επιστήμονες τόσο από το ντόπιο επιστημονικό χώρο όσο και από τον υπόλοιπο Ελλαδικό παράλληλα δε καλύπτει όλα τα πολιτιστικά δρώμενα που γίνονται είτε από το πανεπιστήμιο της Κρήτης  είτε των παγκοσμίων συνεδρίων και δεν ξεχνά να παρουσιάζει βιβλία Κρητών συγγραφέων οσάκις του ζητηθεί.

Στα φιλολογικά ενδιαφέροντα επίσης του Λυκείου Ελληνίδων υπάρχει και η έκδοση μιας  μικρής πλην ωραίας  εφημερίδας, που κυκλοφορεί σε αντίτυπα  αντίστοιχα των μελών της, και που έχει το τίτλο «Τα νέα μας» και παρουσιάζει βέβαια τη δράση του Λυκείου παράλληλα όμως δεν ξεχνά να ασχολείται και άλλου είδους ενδιαφέροντα όπως ιστορικά, εθνικά, και κρητικής λαογραφίας και λογοτεχνίας περιεχόμενα 

Υπάρχει ακόμα το τμήμα μητέρας παιδιού που συμπαρίσταται κατά το δυνατόν στα κάθε είδους προβλήματα που δημιουργούνται ανάμεσα σε τούτη τη σχέση και το τμήμα απόδημου Ελληνισμού μια πολύ σημαντική δουλειά και πρωτοβουλία  αφού επικοινωνεί με όλους τους απόντες Έλληνες  όχι μόνο εμψυχώνοντας τις  βιβλιοθήκες τους με ελληνικά βιβλία και κασέτες αλλά  εμψυχώνοντας κι αυτούς τους ίδιους δια της προσωπικής του παρουσίας και την μεταφορά της πολιτιστικής ιστορίας της Κρήτης φτάνοντας με ανάλογες παραστάσεις   δίχως υπερβολή στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα

Στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική, στη Γερμανία, στη Ρώμη, στη Κορέα, στην Αλεξάνδρεια, στη Κύπρο και φυσικά σε όλο τον Ελληνικό χώρο..

Σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να διαθέτει περί τα τετρακόσια  τακτικά μέλη  και να έχει επίσημα μέλη του βεληνεκούς του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, του Μητροπολίτη Δαρδανελίων και του προέδρου της ομοσπονδίας Κρητικών συλλόγων Γερμανίας.

Διοικείται από 18μλές συμβούλιο και στη διάρκεια της πορείας του διετέλεσαν πρόεδροι μετά την Αγλαΐα Βογιατζάκη , η Ελένη Γιαμαλάκη , η Ελεονόρα Κατεχάκη,   επί τέσσερις ολόκληρες τετραετίες τώρα αεικίνητα και ενεργητικά πρόσφερε όλες τις ψυχικές και σωματικές της δυνάμεις η κ. Χρυσούλα Μπουρλώτου, και συνέχισαν πολλές άλλες η μια καλύτερη απο την άλλη.

Η Χρυσούλα Μπουρλώτου


Αυτονόητα ασφαλώς είναι ότι όλο ετούτο το  μέγεθος της δραστηριότητας οφείλεται στη  μέγιστη  εθελοντική προσφορά των κυριών του Συμβουλίου που δίχως την δική τους συνεισφορά σίγουρα και δεν θα ήταν δυνατόν  να λειτουργούν τόσα τμήματα  με τέτοιου είδους ένταση λαμβάνοντας φυσικά κανείς υπ΄ όψιν του ότι το Λύκειο των Ελληνίδων  δεν επιχορηγείται από καμιά κρατική επιδότηση και τα οικονομικά του  δεν στηρίζονται παρά  μονάχα  στις συμβολικές  συνδρομές των μελών του   και στα πολύ χαμηλά δίδακτρα του τμήματος εθνικών χορών που καλύπτουν  ίσα ίσα  την ανάγκη της  μισθοδοσία των δασκάλων.

Οι όλες  γενικά ενέργειες και προσπάθειες  του Λυκείου  Ελληνίδων του Ηρακλείου εδώ και εβδομήντα σχεδόν χρόνια, αποδεικνύουν ατράνταχτα ότι πρόκειται για ένα σωματείο που τιμά την έννοια του πολιτισμού και το παρελθόν του εγγυάται διαρκείς και συνεχείς εξελίξεις για το μέλλον..  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...