Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Η ταβέρνα του Γιακουμή στα «Γρουσουζάδικα»: Από το 1935




Της Ρίκης Ματαλιωτάκη



Βρισκόμαστε στο 1935 και ένας πρόσφυγας από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας,  ο Ιάκωβος Κρητικόπουλος,  ξεχνά το  έως τότε επάγγελμα του, να ανοίγει πηγάδια δηλαδή, συνεταιρίζεται με κάποιο   άλλο  επίσης συμπατριώτη του, τον Σάββα Κελεγκούρη, και πολύ σύντομα αρχίζει να λειτουργεί ένα  από τα πρώτα μπριζολάδικα σε μια στοά που σήμερα πλέον διατηρεί το όνομα του. Στοά Γιακουμή..



Επί πολλά χρόνια  όμως η συγκεκριμένη στοά ήταν περισσότερο γνωστή με το χαραχτηριστικό όνομα «Γρουσουζάδικα» λόγω των συνθηκών της εποχής που ο Ιάκωβος Κρητικόπουλος ή Γιακουμής ξεκίνησε έξω από το μαγαζί του και πάνω σε μια φουφού να ψήνει  μπριτζόλες και συκωτάκια και συνάμα να καθαρίζει ψάρια που για ευκολία περνούσε τα λέπια τους στο χωματόδρομο  ενώ δίπλα του  κάποιος έτρωγε.  

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Γιακουμής.


Εν τούτοις κι αυτός ο κάποιος όμως δεν έδειχνε να ενοχλείτε αφού με την σειρά του πετούσε ένα κομμάτι κρέας από το πιάτο του στο σκύλο που βρίσκονταν δίπλα του  για να  συμπληρωθεί το σκηνικό της γρουσουζιάς  με κάποιο γαϊδούρι που περνούσε από το χωματόδρομο σταματώντας κατά διαστήματα για να αφοδεύσει δίχως σε κανένα να κόβεται η όρεξη από όλα  ετούτα. 

Αντίθετα  μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον  και δίπλα στη ταβέρνα του Γιακουμή εν καιρώ άρχισαν να παρουσιάζονται το ένα φαγάδικο πίσω από το άλλο και οι παλαιότεροι Ηρακλειώτες σίγουρα θα θυμούνται την ταβέρνα του Μπαλούρδου, του Ασσαριώτη, του Πετρή και άλλες, καμιά  όμως από όλες αυτές δεν κατάφερε να συναγωνισθεί την ταβέρνα του  πρόσφυγα Γιακουμή.

Γιατί μπορεί φυσικά  το όνομα της στοάς να μην προσφέρονταν σαν το καλύτερο ορεκτικό, παρεμπιπτόντως όμως το φαγητό που ετοίμαζε δεν είχε ουδεμία απολύτως σχέση μαζί του κι αυτό αποδυκείονταν ολοένα και πιο πολύ και από την πελατεία που καθημερινά μεγάλωνε αλλά και από το εύρος του ονόματος των ανθρώπων που την επέλεγαν για να φάνε το μεσημεριανό ή το βραδινό τους εκεί.
Τα παιδάκια του Γιακουμή, για τα οποία τελικά καθιερώθηκε, τα γεύτηκε όλη η αφρόκρεμα της υψηλής κοινωνίας του Ηρακλείου:

Αλεξίου, Νιταδώρος, Μαρούδας, Παπακαλιάτης, Γαγάνης, Διαλυνάς αλλά και όχι μόνο μια κι  εκεί μέσα σταμάτησαν ακόμα για να φάνε ο Ελύτης και ο Σεφέρης μα και όλοι οι  τραγουδιστές και οι κινηματογραφικοί θίασοι που έρχονταν στην πόλη μας  όπως Καρέζη, Στυλιανοπούλου, Μουστάκας, Τζεβελέκος κ.α.

Μάλιστα η ατμοσφαιρική με τη γαστρονομική απόλαυση πρέπει να ήταν  άμεσα συνυφασμένες  αν λάβει κανείς υπ΄ όψιν του τον συνωστισμό των ζευγαριών, μέσα σε ένα  πατάρι λίγων τετραγωνικών που υπήρχε σαν δεύτερος χώρος κάποτε στο μαγαζί, και που ο ιδιοκτήτης για να τους διώξει  αναγκαζόταν αν χρησιμοποιεί πλάγιους τρόπους.

Να ανάβει δηλαδή χαρτοπετσέτες, να δημιουργεί καπνό με αποτέλεσμα να ντουμανιάζει ο  χώρος γύρω για να του αδειάζουν το τόπο «οι πρωινοί» και να καθίσουν οι επόμενοι..
Σήμερα ο συνωστισμός  στη ταβέρνα του Γιακουμή, η οποία  αποτελεί πλέον  αναπόσπαστο και χαραχτηριστικό στοιχείο της πόλης του Ηρακλείου, εξακολουθεί να παραμένει αμείωτος και σε πληθώρα πελατών και σε εύρος ονόματος .

Δημοτικοί και πολιτικοί άρχοντες, ντόπιοι και περαστικοί την επιλέγουν για το φαγητό τους ενώ τα παιδάκια της  έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά κι αυτό κάθε άλλο παρά σχήμα λόγου είναι αφού άνθρωποι έχουν ξεκινήσει επί τούτου από την Ιταλία για να τα γευτούν  και πρόσφατα μάλιστα μεγάλη ποσότητα παραγγέλθηκε από τον Μιχάλη Παπακαλιάτη  και στάλθηκαν ψημένα στην Αγγλία

Ο Γιώργος Γιωργαλής, ο άνθρωπος  που από το 1974 κι έως το τέλος της ζωής του Γιακουμή μαθήτευσε δίπλα του, και πλέον έχει πολλαπλασιάσει την επιχείρηση τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει σε τούτο τον άνθρωπο όταν κάποτε τον ρώτησε  αν πεθαίνοντας ο ίδιος   το όνομα του εξακολουθεί να υπάρχει στην επιγραφή του μαγαζιού.
«Όχι  μόνο δεν  θα σε βγάλω από την επιγραφή αλλά θα σε κάνω και φωτεινό..» απάντησε.


Σήμερα,  τρεις φωτεινές επιγραφές στην πρώην στοά  των «γρουσουζάδικων»  της πόλης του  Ηρακλείου  φέρουν την εκπλήρωση της υπόσχεσης πάνω τους και το όνομα «Γιακουμής..»



Η κεντρική φώτο είναι παρμένη απο την   και οι υπόλοιπες απο το

http://www.madeincreta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...