Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Τιμόθεος – Ο Μητροπολίτης που ορκίστηκε να διώξει τους χίπηδες από τα Μάταλα Κρήτης

 




Ο μεγαλύτερος πολέμιος των Παιδιών των Λουλουδιών, πριν 50 χρόνια στα Μάταλα, υπήρξε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Τιμόθεος, που το 1978 έγινε και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Ήταν άνθρωπος με σπουδαία μόρφωση και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, αλλά στο θέμα των χίπηδων είχε κακή πληροφόρηση, που του διαμόρφωσε την πεποίθηση πως τα Παιδιά των Λουλουδιών ήταν Παιδιά του Διαβόλου.

Έτσι κήρυξε ανένδοτο αγώνα, να φύγουν οι χίπηδες από την Κρήτη, στην αρχή με πύρινα άρθρα του στο περιοδικό ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΙΣ, που ο ίδιος, στο μοναστήρι του, τύπωνε, ύστερα εκδίδοντας Εγκύκλιο προς τους Εφημέριους των Εκκλησιών να ενωθούν μαζί του στον αγώνα.



Δεν δίστασε να απευθυνθεί και στον δικτάτορα Παπαδόπουλο, απειλώντας μάλιστα, πως αν δεν έκανε τίποτε και αυτός θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει την «θεϊκή του εξουσία», εννοώντας ίσως πως θα αφόριζε και αυτόν, μαζί με τους χίπηδες.

ejgliklios.jpg
Φωτο: Τμήμα της Εγκυκλίου που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Τιμόθεος, τον Ιούνιο του 1968.

Τον Ιούνιο του 1968, ο Τιμόθεος απηύθυνε Εγκύκλιο προς τους Αιδεσιμότατους Εφημέριους των ιερών Εκκλησιών της Μητροπόλεως, ισχυριζόμενος πως οι χίπηδες είχαν κάνει τις σπηλιές των Ματάλων «φωλιές διαφθοράς» και πως οι κοπέλες εκεί «εκδίδονταν για να ζήσουν».

Έγραφε ακόμα, πως στα Μάταλα γίνονταν «ανήκουστα όργια», υπήρχαν ναρκωτικά και βρωμιά και πως κινδύνευαν τα κρητικόπουλα να μολυνθούν από αυτόν τον τρόπο ζωής του Διαβόλου.

xipides34.jpg
Φωτο: Ζευγάρι χίπηδων, σε σπηλιά των Ματάλων (Άνοιξη 1970).

Η πραγματικότητα, όμως, ήταν άλλη. Τα παιδιά που, εκ περάτων της γης, ταξίδευαν τότε στις σπηλιές των Ματάλων, στην πλειοψηφία τους ήταν παιδιά πολύ μορφωμένα (πολλά είχαν τελειώσει το Χάρβαρντ), που ήθελαν να ζήσουν για λίγο μακριά από τον καταναλωτικό κοινωνικό πρότυπο και έψαχναν εναγωνίως να βρουν ουσιαστικές αλήθειες. Παιδιά ειρηνόφιλα, ζητούσαν τον Θεό της Αγάπης, με έναν δικό τους τρόπο.

fsafaxip4.JPG
Φωτο: Ζευγάρι χίπηδων, στα Μάταλα. Ο άντρας είναι ο Έλληνας μουσικός, Λάκης Τυπάλδος (Άνοιξη 1971, Αρχείο Μ. Νταλούκα)

Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος, αν και ήταν οπωσδήποτε άνθρωπος του Θεού, δεν κατόρθωσε να διακρίνει την αλήθεια. Παρασυρμένος από χαλκευμένα δημοσιεύματα της εποχής, που παρουσίαζαν τους χίπηδες σαν τέρατα, αρνήθηκε να τους πλησιάσει, αν και τα παιδιά του το πρότειναν.

Συγκεκριμένα, σε μία προσπάθεια από μέρους τους για συμφιλίωση, πήγε και τον βρήκε ζευγάρι, ζητώντας του να μεταβεί στις σπηλιές, να δει την αλήθεια και να τους παντρέψει. Ο Μητροπολίτης, στο ζευγάρι απάντησε…

«Για να σας παντρέψω, θα πρέπει πρώτα να φύγετε από τα Μάταλα, να μετανοήσετε, να κουρευτείτε, να ντυθείτε, να αναθέσω σε έναν κληρικό να σας κατηχήσει στην Ορθοδοξία και όταν έλθει ο καιρός θα γίνει και ο γάμος».

(Μαρτυρία Τιμόθεου, στην κρητική εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, 31 Μαρτίου, 1970).

gamosmatala.JPG
Φωτο: Ο χίπικος γάμος στα Μάταλα (Άνοιξη 1970, Αρχείο Μ. Νταλούκα)

Τα παιδιά έφυγαν απογοητευμένα και τελικά παντρεύτηκαν με τον χίπικο τρόπο. Μία μοναδική φωτογραφία δείχνει εκείνη την τελετή, που έγινε κάτω από τις σπηλιές. Η νύφη, στεφανωμένη με λουλούδια και λευκό μίνι φόρεμα, κοιτάζει τον γηραιότερο χίπυ που ζούσε και αυτός στις σπηλιές και που προφανώς εκτέλεσε τα χρέη παπά. Στεφανώθηκαν στο όνομα του ήλιου, της γης και της θάλασσας, δηλώνοντας πίστη στον απροσδιόριστο Θεό της Αγάπης

Τα γεγονότα εκείνης της Άνοιξης του 1970, οπότε και τελικά κλείνουν οι σπηλιές με στρατιωτικού τύπου επέμβαση της χούντας, περιγράφονται με μυθιστορηματικό τρόπο στο βιβλίο «Μάταλα» (Η Ιστορία της Νεφεριάνας), που πρόκειται να εκδοθεί από το Ogdoo Music Group.

matalaproject.jpg


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...