Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Το Διονυσιακό έθιμο της Καμήλας στην Κρήτη

 


Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Ένα Διονυσιακό έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, είναι αυτό της καμήλας που αναβιώνει κάθε Καθαρή Δευτέρα- προφανώς όχι φέτος- στο χωριό Κάινα της Κρήτης.

Στην αναβίωση του εθίμου συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, που αρχίζουν από νωρίς το πρωί τις ετοιμασίες για την κατασκευή της καμήλας, αλλά και του μουτζουρώματος ενώ τα παιδιά μαζεύονται σ’ ένα σπίτι και βοηθούν το ένα το άλλο για να φτιάξουν τις πρωτότυπες στολές.

Τα υλικά για την κατασκευή της καμήλας μαζεύονται από την προηγούμενη ημέρα-μια ξύλινη σκάλα δηλαδή, δύο καλάθια που αποτελούν τις δύο καμπούρες της καμήλας, ένα παλιό χαλί και το σκελετό του κεφαλιού στον οποίο και τοποθετούνται συνήθως ως μάτια δύο μανταρίνια και κάποιες φορές πορτοκάλια- ενώ το πρωί της επίμαχης μέρα συγκεντρώνονται όλοι σε ένα ανοικτό χώρο για να την κατασκευάσουν.



Στην καμήλα μπαίνουν συνήθως τρεις άνθρωποι. Ένας κρατάει το κεφάλι στερεωμένο σε ένα ξύλο, και οι άλλοι δύο με τη βοήθεια των καλαθιών σχηματίζουν τις καμπούρες της και όταν όλα ετοιμαστούν, η καμήλα ξεκινάει τη βόλτα της, σε κάθε σημείο του χωριού, για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία. Πολλοί ντόπιοι ντύνονται με πρωτότυπες αυτοσχέδιες στολές ακολουθώντας την πορεία της. Οι μεταμφιεσμένοι έχουν κρεμασμένα επάνω τους, κυρίως, λέρια προβάτων και προβιές ζώων. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι το βράδυ, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών κρητικών οργάνων , παραδοσιακά νηστίσιμα κεράσματα, τσικουδιά, και το γεγονός αποτελεί κάτι ξεχωριστό για το χωριό στο οποίο εκτός από τους ντόπιους συγκεντρώνονται και κάτοικοι άλλων περιοχών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...