Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου: Ένα ιστορικό κτίριο !

 

Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Στο 387 π.Χ. ο Πλάτων στην Αθήνα στεγάζει τη φιλοσοφική του σχολή στο ιερό άλσος του ήρωα Ακαδήμου ή Εκαδήμου ενώ ταυτόχρονα  προτρέπει τους μαθητές του να εργασθούν σε θέματα επιστημονικά, φιλοσοφικά, καλλιτεχνικά κ.ά. που απασχολούσαν τους ανθρώπους της εποχής του.

Από κει λοιπόν προέρχεται ο τίτλος Ακαδημία που υπάρχει σήμερα σε όλα τα κράτη του κόσμου ως ανώτατο πνευματικό ίδρυμα κάθε χώρας καθώς περιλαμβάνει ανθρώπους που ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με όλους τους κλάδους της επιστήμης, της τέχνης.



Στην Ελλάδα του  1834  νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος ιδρύει στην πρωτεύουσά του, το Ναύπλιο ένα Διδασκαλείο ή Διδασκαλοδιδακτήριο για να μορφώνει τους δασκάλους των δημοτικών σχολείου ενώ στη συνέχεια ι Διδασκαλεία δρύονται και σε άλλα μέρα της χώρας  μας, το  1905 όμως καταργούνται όλα τα επαρχιακά Διδασκαλεία και μένει μόνο των Αθηνών που μοτονομάζεται Μαράσλειο Διδασκαλείο.



Το 1920 ιδρύεται Παιδαγωγική Ακαδημία στην Αθήνα, της οποίας την λειτουργία όμως δεν επέτρεψαν οι πολιτικές ανωμαλίες του τότε και στην δεκαετία 1920-1930 ιδρύονται Διτάξια και Πεντατάξια Διδασκαλεία για τη μόρφωση των δασκάλων.



Το 1933 καταργούνται τελικά όλα τα πολυτάξια Διδασκαλεία και τη θέση τους παίρνουν οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες.

Στο Ηράκλειο, η Παιδαγωγική Ακαδημία άρχισε να λειτουργεί το σχολικό έτος 1934-35 και στεγαζόταν εκεί που λειτουργεί σήμερα το 8ο Δημοτικό Σχολείο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ματθαίου των Σιναϊτών, την αυτή εποχή όμως ο στρατηγός Γεώργιος Κατεχάκης δώρισε οικόπεδο εκεί που υστερότερα κτίστηκε η Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και σήμερα στεγάζονται τα 53ο και 54ο Δημοτικά Σχολεία.



Στην περίοδο της Κατοχής, οι Γερμανοί έκαναν κατάληψη του 8ου Δημοτικού Σχολείου και η Ακαδημία μεταστεγάστηκε – φιλοξενήθηκε στο νάρθηκα και το γυναικωνίτη του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά. Μετά την Κατοχή η Ακαδημία επανήλθε στο χώρο του 8ου Δημοτικού μέχρι που το σχολικό έτος1957-58 το κτήριο στο οικόπεδο Κατεχάκη άρχισε να λειτουργεί ως Παιδαγωγική Ακαδημία με πρώτο διευθυντή τον Αιμίλιο Καλφόπουλο πατέρα της αείμνηστης Χρυσούλας  Μπουρλώτου.



Το έτος 1981 έγινε μεταφορά της Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην περιοχή του Εσταυρωμένου μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο μετά το ΤΕΙ Ηρακλείου, κι ενώ η λεωφόρος που βρίσκονταν ως τότε ονομάζονταν μέχρι το 1991 Λεωφόρος Ακαδημίας προς τιμή του τιμήν του Πνευματικού ιδρύματος που επί 60 περίπου χρόνια έδωσε χιλιάδες δασκάλους για τα παιδιά όλης της Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου άλλαξε το όνομα της λεωφόρου Ακαδημίας σε λεωφόρο Α. Παπανδρέου.

Γιατί άραγε; Το όνομα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου  δεν πρέπει να χαθεί… μήπως λοιπόν ο Δήμος πρέπει να εξετάσει ξανά το θέμα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...