Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Σχολές  «Νιταδώρου»: Ένα κομμάτι ιστορίας της πόλης του Ηρακλείου!

 


Επμέλεια κειμένου Ματαλλιωτάκη Ρίκη


Μια μεγάλη συμβολή στην βιομηχανική στελέχωση αλλά και ανάπτυξη της πόλης μας και φυσικά του νησιού μας!

 

Η πορεία της εταιρείας ξεκινά πριν το έτος 1920, με την έναρξη λειτουργίας του πρωτοποριακού για την εποχή του Μηχανουργείου, του Φρανσουά Μεφσούτ, παππού του προέδρου του Δ.Σ. της  «Ι. ΝΙΤΑΔΩΡΟΣ Α.Ε.», Ιωάννη Νιταδώρου.

Ο Φρανσουά Μεφσούτ, σπούδασε Μηχανολόγος στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας και με το τέλος των σπουδών του εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο.



Το 1951 ο Ελευθέριος Νιταδώρος, χημικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανέλαβε τη διεύθυνση των τεχνικών σχολών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Ηράκλειου. Από το 1951 έως το 1980 οργάνωσε με τεράστια επιτυχία τη διεύθυνση των τεχνικών σχολών, οι οποίες και έμειναν γνώστες ως "Σχολές του Νιταδώρου". Χιλιάδες απόφοιτοι των τότε κραταιών τεχνικών σχολών έγιναν επιτυχημένοι επιχειρηματίες και στελέχη στις βιομηχανίες του νησιού. Ο Ε. Νιταδώρος αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πρωτεργάτες της βιομηχανικής ανάπτυξης και στελέχωσης της Κρήτης. Από το 1980 μέχρι και σήμερα, η λειτουργία των τεχνικών σχολών στηρίζεται στη χρηματοδότηση που λαμβάνουν από το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

 




 


 


Για την επιτυχή πορεία των σχολών (έγιναν ευρέως γνωστές ως «Σχολές Νιταδώρου») με τους χιλιάδες απόφοιτους και  για τις πρωτοποριακές τεχνολογικές μελέτες και έρευνες, που κατοχυρώθηκαν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, θεωρήθηκε από τους πρωτεργάτες  της Βιομηχανικής στελέχωσης και ανάπτυξης της Κρήτης. 






Συγχρόνως, με τις παραπάνω δραστηριότητές του, ασχολήθηκε και με το ελαιοτριβείο που διατηρούσε ο πατέρας του από το 1923 στον οικισμό Καστελλίου, Πεδιάδος. Το 1967 μετεγκατέστησε το ελαιουργείο σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις δημιουργώντας το πρώτο στην Ελλάδα διφασικό ελαιουργείο, αντικαθιστώντας τα πιεστήρια σύνθλιψης ελαιοκάρπου με φυγοκεντρικό συγκρότημα (ντεκάντερ).


Τις φωτογραφίες προσέφερε ευγενώς η αναγνώστρια μας ΠάτραΖειμπέκη από την συλλογή της μητέρας της Κατερίνας Ζειμπέκη που σπούδασε στις Σχολές Νιταδώρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...