Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Η Φραγκοκλησιά της Κάντιας

 

Γράφει η  Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Περπατώντας στα σοκάκια της πόλης μας λίγο πιο πάνω από τα νεώρια του λιμανιού, υπάρχει ένας πολύ όμορφος ναός που ανήκει στην Καθολική Ενορία Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού στο Ηράκλειο.


Ο ναός που βλέπουμε ξεχωρίζει από τις παραδοσιακές ορθόδοξες εκκλησίες καθώς βέβαια ακολουθεί  τα δόγματα της Καθολικής Εκκλησίας και ανοικοδομήθηκε το 1962,όμως το έτος ίδρυσης  της συγκεκριμένης ενορίας παραμένει άγνωστο και αμνημόνευτο.



Διαβάζουμε ωστόσο από το βιβλίο του Μ, Δερμιτζάκη «Από όσα θυμούμαι το Μεγάλο Κάστρο» ορισμένα πράγματα  ούτως ώστε να πάρουμε κάποια ιδέα για το πώς ήταν η περιοχή που σήμερα βρίσκεται η καθολική εκκλησία κάποτε:

«Το κάτω μέρος όλων των σοκακιών ετούτου του μαχαλά ( εννοεί τους Εφτά Μπαλτάδες) έφτανε εις το μικρό λιμάνι έχοντας πίσω του και τη Φραγκοκλησιά. Από το πίσω μέρος της βενετσιάνικης Λότζιας και του Βεζίρ Τσαρσί αφήνοντας πισω τον Τεπανέ, την αποθήκη των όπλων επί Τουρκοκρατίας και που εμείς φτάσαμε  μειτέπι- τούρκικο σχολειό-  τραβώντας κάτω για την αποθήκη του Διαλυνά και το τηλεγραφείο, εβλέπαμε αριστερά μας τα τούρκικα μεζαρλίκια  των τούρκων μεγιστάνων που ήταν θαμμένοι εκεί.  Οι τάφοι ετούτοι, κλεισμένοι ένας ένας στο κλειστό χτισμένο θολωτό κουβούκλι με το μισογκρεμισμένο μεγάλο κιγκλιδόφραχτο παράθυρο προς το δρόμο, ήταν οι τάφοι των μεγιστάνων τούρκων και τιτλούχων που κατά καιρούς είχαν πεθάνει στο Κάστρο. Σε κάθε μαρμάρινο μεζάρι εκρέμουνταν  από τη θολωτή σκέπη του κουβουκλιού η μεγάλη γυάλινη  καντήλά και στη μια από τις δυο ορθές μαρμάρινες πλάκες της μιας άκρας και της άλλης του τάφου, σε κείνης που ήταν προς την κεφαλή, ήταν γραμμένο το όνομα του κάθε νεκρού τιτλούχου με τα αξιώματα που είχε από το Σουλτάνο για τη δράση και τη ζωή του.



Ο θόρυβος σε τούτες τις γειτονιές δεν ήταν τόσος όσο στους άλλους μαχαλάδες του Κάστρου. Από τα καλντερίμια των σοκακιών που ήταν λιγοστά, για να μην πούμε σπάνια, μπορούσε να περνούσε ολόκληρο εικοσιτετράωρο και να μην άκουγες ξένου περαστικού περπάτημα, εκτός εκείνους που καθόντουσαν στις γειτονιές τους….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...