Φωτογραφίες από την καθημερινότητα των Κρητών των περασμένων αιώνων
Πρόκειται για εικόνες που αποτυπώνουν την καθημερινότητα των Κρητικών κατά τους περασμένους αιώνες, ιστορικές στιγμές αλλά και εορτές.
Ανάμεσά τους μπορείτε να δείτε γνωστά μνημεία της πόλης που διατηρούνται ακόμα και σήμερα – όπως η Κρήνη Μοροζίνη (τα γνωστά σε όλους Λιοντάρια), τον επιβλητικό ενετικό φρούριο Κούλε, το Βαλιδέ Τζαμί – μνημεία που καταστράφηκαν αλλά αναστηλώθηκαν όπως η Λότζια καθώς και μνημεία που έχουν χαθεί όπως ο Ναός του Σωτήρα (στη σημερινή πλατεία Κορνάρου).
Σημαντικές είναι οι φωτογραφίες και από τις πρώτες ανασκαφές στο λόφο Κεφάλα που ανέδειξαν την κοιτίδα του Μινωικού Πολιτισμού καθώς και η πρώτη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο «Επιστροφή στο Μεγάλο Κάστρο: Το Ηράκλειο και ο νομός του τα χρόνια 1890-1920» του Μανώλη Δουλγεράκη.
Τελετή της Ανάστασης του 1904 στο Ηράκλειο. Το ιερατείο, στο φωτεινό σημείο της εικόνας, περιστοιχίζεται από τον χριστιανικό λαό της πόλης στην σπάνια φωτογραφία του Behaeddin.
«Σκηνή δρόμου» του Ηρακλείου του 1900. Η σημερινή οδός Ίδης (στην αρχή της λεωφόρου Καλοκαιρινού – Πλαθειάς Στράτας από το Μεϊντάνι). Έκδοση Behaeddin.
«Ηράκλειο η αγορά». Με το ζεμπίλι από ψώνια και ψιλή κουβέντα στο πλακόστρωτο. Έκδοση Behaeddin.
Από το κέντρο της πόλης προς το λιμάνι, η αρχή της ιστορικής οδού 25ης Αυγούστου. Για να σωθεί η μισοκαταστρεμένη Λότζια έχει κατεδαφιστεί στις αρχές του αιώνα ο ετοιμόρροπος πρώτος της όροφος, για να αναστηλωθεί αργότερα. Έκδοση Behaeddinn.
Από τη ζωή στην Πλατεία των Λιονταριών στις αρχές του αιώνα. Έκδοση Socrates Madbak (Χανιά).
Τα μεγάλα καράβια έξω από το λιμάνι, συχνοί απόμακροι επισκέπτες του Μεγάλου Κάστρου περιμένουν τα φορτωξεφορτώματά τους. Κυρίαρχο στοιχείο και σ’ αυτές τις εικόνες ο βενετσιάνικος Μεγάλος Κούλες. Εκδόσεις Behaeddin.
Η πλατεία των Τριών Καμαρών με τους σκωτζέζους στην τακτική συναυλία τους, την πύλη του Λαζαρέτου ακρωτηριασμένη και την περιοχή της άδενδρη.
Το Γυμνάσιον Ηρακλείου, οι Στρατώνες του Αγίου Γεωργίου, δημόσια σήμερα κτήρια, και μία δεντροφυτευμένη λεωφόρος (Δικαιοσύνης τώρα). Στο βάθος φαίνεται η Ροδιά. Έκδοση Socrates Madbak.
Εικόνες των χώρων των ανασκαφών στο όρος Κεφάλα στην Κνωσό. Ο Έβανς αριστερά. Έκδοση Ν. Αλικιώτη.
Η πρώτη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
Αναχώρηση των Εγγλέζων από την Ελεύθερη και Αυτόνομη τώρα Κρήτη. Πρώτη φουρνιά 24-26 Φεβρουαρίου 1908. Την Τρίτη 13 Ιουλίου 1909 φεύγει και ο τελευταίος Εγγλέζος στρατιώτης από το Ηράκλειο. Έκδοση Behaeddin.
Ο Ναός του Σωτήρα στην πλατεία Κορνάρου που κατεδαφίστηκε από την Χούντα για να φαρδύνει η πλατεία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου