Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Η Santa Catarina ruinata στο «Μπεντενάκι», στο Ηράκλειο

 


Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Το Μάρτιο του 2008, κατά την εκτέλεση εργασιών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, στην περιοχή που όλοι γνωρίζουμε ως «Μπεντενάκι» και λίγο πριν το ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ σημαντικές αρχαιότητες βγήκαν απο το σκοτάδι στο φως του ήλιου.

Ένα εντυπωσιακό κτηριακό σύμπλεγμα αποκαλύφτηκε με τμήμα πύργου, με μεγάλους ισόδομους λίθους, καθώς και τμήματα διαφόρων εγκαταστάσεων, όπως θολοσκεπής χώρος-στοά, φρέατα, δεξαμενές, βοτσαλωτά και πλακόστρωτα δάπεδα.

Επίσημες καταγραφές για το χώρο δεν υπάρχουν. Η μόνη ιστορική αναφορά σε βενετικά αρχεία, προέρχεται από το 1567 και αναφέρεται σε κάποιο ναό της Santa Catarina ruinata (Αγία Αικατερίνη κατεστραμμένη). Όπως προκύπτει από την ονομασία, ήταν ένας ήδη ερειπωμένος ναός για τη χρονολογία κατασκευής του οποίου δεν γνώριζαν τίποτε οι αρχειοθέτες!

Οι σπάνιες τοιχογραφίες που σώθηκαν, ανήκουν πιθανότατα σε διαφορετικούς ζωγράφους, ενώ πιθανολογείται ότι οι καλλιτέχνες αυτοί μπορεί να έζησαν και σε διαφορετικούς αιώνες. Έτσι, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί από αυτές η ηλικία του ναού. Όμως, στο δάπεδο της βυζαντινής εκκλησίας εντοπίστηκαν 17 τάφοι που κρύβουν λείψανα στο εσωτερικό τους, αφού κατά τη διάρκεια των εργασιών ανασκαφής, το χώμα σε έναν από αυτούς υποχώρησε και αποκαλύφθηκε ένας πλήρης ανθρώπινος σκελετός και ένα ακόμη κρανίο.





Πληροφορίες .tovima.gr

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...