Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Μινώταυρος Λαβύρινθος - Μύθος ή Πραγματικότητα - Βιντεο

 


 Οι μύθοι της αρχαίας Ελλάδας ανέκαθεν ανέκαμψαν και προκάλεσαν το ζωτικότερο ενδιαφέρον, γιατί με τη βοήθειά τους υπάρχει μια σχέση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι οι μύθοι υπήρχαν στην πραγματικότητα, και ότι - ο καρπός της ανθρώπινης φαντασίας. Ένα από τα μυστήρια της ιστορίας είναι ο λαβύρινθος του Μινώταυρου.

Υπόμνημα του Μινώταυρου


Η σύζυγος του Κρητικού βασιλιά Μίνωα γεννήθηκε ένα τρομερό τέρας, το οποίο ονομάστηκε Μινώταυρος. Ήταν ένας μισο-ταύρος - μισός άνθρωπος που έτρωγε αποκλειστικά ανθρώπινο κρέας, έτσι ήταν κλεισμένος σε ένα λαβύρινθο. Ο λαβύρινθος συνίστατο σε τεράστιο αριθμό έξυπνων και περίπλοκων κινήσεων και κανένας από τους ανθρώπους που πήγαν εκεί δεν μπορούσε να βρει τρόπο πίσω.
Για να κατευνάσει τον Μινώταυρο, ο βασιλιάς Μίνως έπρεπε να θυσιάσει τους ζωντανούς ανθρώπους. Κάθε χρόνο, δεκατέσσερα κορίτσια και αγόρια παραδόθηκαν ως αφιέρωμα για την ήττα στον πόλεμο, από την Αθήνα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι νέοι άνδρες και γυναίκες στάλθηκαναπό τους Αθηναίους με τη μορφή εξιλέωσης για το θάνατο του γιου του Μίνωα, ο οποίος σκοτώθηκε από έναν ταύρο μαραθωνίου.

Αυτοί οι νέοι προορίζονταν να θυσιάζονται στο τέρας. Τότε, ο Θησέας, ο γιος του Αθηναίου βασιλιά, πήγε οικειοθελώς στην Κρήτη ανάμεσα στα δεκατέσσερα θύματα, προκειμένου να σταματήσει τις θυσίες και να σκοτώσει τον Μινώταυρο.
Η κόρη του βασιλιά Μίνωα, Αριάδνη, ερωτεύτηκε τον Θησέα και έδωσε στον νεαρό άνδρα ένα κουβάρι νήμα, ώστε να βρει τον δρόμο του από τον λαβύρινθο. Ο Θησέας έδεσε το ένα άκρο στην είσοδο. Ο νεαρός άνδρας πήγε στον Μινώταυρο, και το μπερδεμένο σταδιακά ξετυλίγει. Ο Θησέας ήταν σε θέση να ξεπεράσει το τέρας και η ένδειξη του βοήθησε να βρει τον δρόμο του πίσω στην Αριάδνη. Αυτός είναι ο μύθος του λαβυρίνθου του Μινώταυρου.

Υπάρχει πραγματικά αυτός ο λαβύρινθος;


Πολλοί πιστεύουν ότι ο λαβύρινθος του Μινώταυρου είναι το Παλάτι της Κνωσού, το οποίο βρίσκεται στο νησί της Κρήτης πέντε χιλιόμετρα από τη σύγχρονη πόλη του Ηρακλείου.
Μόνο τα ερείπια έχουν επιβιώσει στην εποχή μας, αλλά τόσο από αυτά όσο και από το ανανεωμένο σχέδιο μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο τεράστιο είναι το μέγεθος αυτού του παλατιού, πόσο βρώμικο και πολυάριθμο είναι τα δωμάτιά του.
Το παλάτι της Κνωσού αποτελείται από μια κεντρική αυλή, η οποία περιβάλλεται από πολλές αυλές και κτίρια. Η δομή αποτελούσε ένα πολύπλοκο σύστημα αιθουσών, ναών, διαδρόμων, δωματίων, αποθηκών και διαδρόμων. Όλα αυτά ήταν σε διαφορετικά επίπεδα και συνδέονται με αμέτρητα πέρασμα και σκάλες. Ταυτόχρονα, το παλάτι δεν είναι ένα άτακτο συγκρότημα κτιρίων, αλλά ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό συγκρότημα, ένα τεράστιο παλάτι-πόλη, που δεν έχει αναλογικά στην ιστορία της αρχιτεκτονικής.

Επί του παρόντος, το παλάτι της Κνωσού έχει μερικώς αποκατασταθεί και θεωρείται ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού της Κρήτης.


Το γεγονός ότι ο λαβύρινθος του Μινώταυρου και του παλατιού είναι ο ίδιος έμμεσα επιβεβαιωμένος από τα νομίσματα με την εικόνα του λαβυρίνθου, τα οποία χρησιμοποιούνταν στην αρχαία πόλη της Κνωσού.
Μέχρι τώρα, το ανάκτορο της Κνωσού διατηρεί πολλά μυστήρια, είναι το κόσμημα του μινωικού πολιτισμού και, φυσικά, αξίζει να το επισκεφτεί και να απαντήσει στην ίδια την ερώτηση: «Αλλά αυτό το παλάτι δεν είναι μυθικός λαβύρινθος;»




https://gre.topbrainscience.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...