Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Το προπολεμικό ξενοδοχείο "ΜΙΝΩΣ" στη λεωφόρο Μαρτύρων 25ης Αυγούστου.


 

Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 Για τα παλιά ξενοδοχεία του Ηρακλείου γενικά μιλήσαμε πρόσφατα ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ- ας ασχοληθούμε όμως τώρα μεμονωμένα  ξεκινώντας από το  ξενοδοχείο “Μίνως” το οποίο αρχίζει να λειτουργεί στα 1926 έχοντας  ιδιοκτήτης τον  Γιάννη Συλιγάρδο και φημιζόταν για την πολυτέλειά του. 


Το εν λόγω κτίριο  βρίσκοναν στη λεωφόρο Μαρτύρων 25ης Αυγούστου και ήταν έργο έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δημήτριου Κυριακού, ο οποίος είχε μελετήσει και τα περισσότερα από τα νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται στην οδό 25ης Αυγούστου. Είναι διώροφο και η συνολική του επιφάνεια φτάνει στα 340 m².

 


 


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Ηρακλείου, το κτήριο προϋπήρχε  από την εποχή της βενετοκρατίας έχοντας εξέχουσα θέση και χρήση, κατά την περίοδο δε της Τουρκοκρατίας αναφέρεται η ύπαρξη στοάς παράλληλης με τον δρόμο

Το τριώροφο κτήριο, έργο του αρχιτέκτονα Δ. Κυριακού το 1919, πριν στεγάσει το ξενοδοχείο «ΜΙΝΩΣ». Πίσω του διακρίνεται το ενοποιημένο διόροφο τμήμα (αρχείο Γ.Π.)

Μετά τον εμπρησμό του 1898 ιδιοκτήτης του  εμφανίζεται το Μοναστηριακό Ταμείο Ηρακλείου,  το 1919 το Μοναστηριακό Ταμείο Ηρακλείου αναθέτει στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακό τον σχεδιασμό ενός τριώροφου μεγάρου στο βορεινό τμήμα, ενώ το νοτικό παρέμεινε διώροφο. Aργότερα, στα δυό κτήρια στεγάστηκε το ξενοδοχείο «ΜΙΝΩΣ».



Στα 1926 αρχίζει να λειτουργεί το ξενοδοχείο, το οποίο φημιζόταν για την πολυτέλειά του. Το μέγαρο, μαζί με άλλα δύο κτήρια της απέναντι πλευράς της 25ης Αυγούστου, που είχαν ήδη κατασκευαστεί επίσης με σχέδια του Κυριακού, δέσποζαν στην αρχή της οδού «Πλάνης», διαμορφώνοντας την πρώτη εικόνα για όποιον έφτανε στην πόλη.
Μαρμάρινο φουρούσι του ξενοδοχείου με τα αρχικά του Μοναστηριακού ταμείου


 
Το 1940 καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό, και περιέρχεται σε αχρηστία.

Το 1981 το ακίνητο υπάγεται στο από 19.12.81 Π.Δ. της οδού 25ης Αυγούστου.

Το 2010 χαρακτηρίζεται διατηρητέο, διότι έχει ιδιαίτερη πολεοδομική αξία και αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο εκείνου του ιστορικού τμήματος της πόλης το οποίο σχετίζεται με τον Ενετικό Λιμένα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...