Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Οδός Δαιδάλου: Συνυφασμένη με την ιστορία του Ηρακλείου από την εποχή της πρώτης κατοίκησης



Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Η οδός Δαιδάλου πήρε το όνομα της από τον Δαίδαλο, τον μεγαλοφυή επιστήμονα των μινωικών μύθων και είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Ηρακλείου από την εποχή της πρώτης κατοίκησης, καθώς πιστεύεται ότι ο πρώτος οικισμός είχε αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή.

 

Οδος Δαιδάλου 1930

Η οδός Δαιδάλου εκτείνεται παράλληλα με την παλαιότερη οχύρωση της πόλης, το αραβο-βυζαντινό τείχος δηλαδή, (9ος-10ος μ.Χ. αιώνας) που σημαίνει πως την εποχή των Βυζαντινών και των Αράβων, εδώ βρίσκονταν το νότιο όριο του Ηρακλείου και δεν υπήρχαν κατοικίες νοτιότερα (πιο πέρα από την λεωφόρο Δικαιοσύνης).

Οδος Δαιδάλου 1973


Αν κάποιος περπατούσε κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα την ίδια διαδρομή (από ανατολικά προς δυτικά) στην οδό Δαιδάλου, θα βάδιζε κατά μήκος του τείχους και θα είχε την πόλη στο δεξί του χέρι, ενώ στα αριστερά του πίσω από το τείχος θα υπήρχαν οι λαχανόκηποι, που προμήθευαν το Ηράκλειο με οπωροκηπευτικά.

Εστιατόριο "Μίνως" στην Δαιδάλου δεκαετία 1970


 Από το αραβο-βυζαντινό τείχος δεν σώζεται σήμερα σχεδόν τίποτα, εκτός από ελάχιστα σημεία του κρυμμένα στο εσωτερικό καταστημάτων ή ανάμεσα σε πολυκατοικίες

Επί τουρκοκρατίας η Δαιδάλου δεν ήταν παρά ένα στενό σοκάκι όπου διασχίζοντάς το κάποιος θα συναντούσε καφενέδες που ανέδυαν μεθυστικές μυρωδιές από ναργιλέδες και φρεσκοψημένο καφέ στη χόβολη.

 

Με τη γερμανική εισβολή μεγάλο μέρος του κέντρου του Ηρακλείου ισοπεδώθηκε από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, οπότε η σύγχρονη εικόνα της οδού Δαιδάλου είναι δημιούργημα της μεταπολεμικής εποχής.



Οδος Δαιδάλου σήμερα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...