Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Κάποτε σπίτι, σήμερα μουσείο El Greco στο Φόδελε -Εικόνες


Κείμενο-φωτογραφίες Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Ούτως ή άλλως το Φόδελε είναι μια όαση πρασίνου... ένα απο τα λιγοστά ίσως χωριά της Κρήτης που διαθέτουν τόση χλωρίδα σε συνδυασμό με θάλασσα. Το σημείο ωστόσο που βρίσκεται το μουσείο που φιλοξενεί τα έργα  του μεγάλου ζωγράφου πατριώτη μας που δόξασε την Κρήτη πέρα ως πέρα, λες και ήθελε ο Θεός και το έφτιαξε!

Δεν μιλάω για το σπίτι του-θα μιλήσω και γι' αυτό-μιλώ για την περιοχή ολόκληρη, μια περιοχή που ονομάζεται "Αρχοντικά" όνομα που δικαιολογεί την κατά τα λεγόμενα μεγάλη γενιά του Δομήνικου καθώς εκεί διέμεναν οι αρχοντικές οικογένειες, κάτι που στέκει λογικά αν συγκρίνεις το συγκεκριμένο σημείο με τα υπόλοιπα του χωριού... εκεί μοιάζει σαν να έχεις σιμώσει στο αυτί του Θεού και τον αφουγκράζεσαι, τόσο πολύ! Πράσινο παντού, όπου κι αν στρέψεις το μάτι σου θα αντικρίσεις πράσινο, απο θάμνους μικρούς μέχρι αιωνόβιους πλάτανους, εκεί βρίσκονταν κάποτε το σπιτι του ζωγράφου κι εκεί ακριβώς, φιλοξενείται τώρα το μουσείο EL GRECO μια κι οπουδήποτε αλλού θα ήταν παράταιρο.

Το σπίτι φαίνεται καθαρά πως δεν ήταν ποτέ του ένα απλό σπίτι αλλά κυριολεκτικά ένα αρχοντόσπιτο!

Μεγάλα, τεράστια σχεδόν, και ευήλια δωμάτια με χοντρούς πέτρινους τοίχους που στέκουν εκεί απο τότε, και ξύλινα δοκάρια-αυτά δεν ξέρω, ίσως έχουν προστεθεί, θυμίζουν πως ζούσε κάποτε εκεί μια οικογένεια μεγάλης γενιάς!

Εκεί λοιπόν υπάρχει σήμερα το μουσείο Θεοτοκόπουλου, χωρίς αυθεντικά εκθέματα βέβαια, άλλά έστω κι έτσι αξίζει να το επισκεφτείς αφού λες ολόγυρα υπάρχει ακόμα ολοζώντανη η αύρα του και περιμένει να την εισπνεύσεις...

Δείτε φωτογραφίες:


Μία από τις εισόδους του Μουσείου  

Ακόμα μία απο τις εισόδους του Μουσείου

Οι χοντροί τοίχοι του Μουσείου διακρίνονται ξεκάθαρα


Αντιγραφές έργων του μεγάλου ζωγράφου

 


Μικρή άποψη του περιβάλλοντος χώρου μπαίνοντας στο μουσείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...