Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Χοχλιοί με χόντρο: Να τρώει η μάνα και να μην δίνει του παιδιού!!!


 Γράφει- αλλά δεν μαγειρεύει- η Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Για τους χοχλιούς, το υπερτρόφιμο της Κρητικής διατροφής εχουμε μιλήσει κι άλλη φορά- ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ- κι είναι άλλωστε γνωστό που αυτοί, μαζί με τα χόρτα και το λάδι, υπήρξαν ένας από τους κυριότερους λόγους που την  μαυρη περίοδο της Γερμανικής κατοχής το νησί της Κρήτης δεν λιμοκτόνησε.

Το υπερτρόφιμο λοιπόν αυτό μαγειρεύονταν αλλά και ακόμα μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους κρατώντας και συνεχίζοντας να κρατά την μεγαλύτερη ίσως θέση στην Κρητική κουζίνα αφού και με τι δεν μπορείς να το συνδυάσεις.

Χοχλιοί με μάραθα, χοχλιοί με πράσα, χοχλιοί μπουμπουριστοί, χοχλιοί βραστοί, χοχλιοί με ρύζι, χοχλιοί με πατάτες… μαγειρική φαντασία να έχεις να συνδυάζεις!

Ο πιο νόστιμος όμως, και ίσως και γι’ αυτό πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος- είναι οι χοχλιοί με τον χόντρο… μιλάμε να τρώει η μάνα και να μην δίνει του παιδιού, τόσο πολύ.

Εξάλλου μια δοκιμή θα σας πείσει, δεν είναι και τόσο δύσκολο να αγοράσετε μισό κιλό χοχλιούς από μια λαική και με την συνταγή που ακολουθεί να κάνετε την δική σας προσπάθεια, το συνιστώ ανεπιφύλακτα και θα με θυμηθείτε.

Το μόνο ωστόσο που σας συνιστώ είναι να προσέξετε από πού θα αγοράσετε τους χοχλιούς που θα φάτε… αν και ο καλύτερος τρόπος είναι να τους βρείτε μονάχοι σας, ειδικά τούτη την περίοδο που είναι η εποχή τους.


 

Υλικά για 4 μερίδες:

30-40 χοχλιούς (μην τους μετρήσετε απλά υπολογίστε!)

2 φλυτζάνια χοντρο

1 μεγάλη πατάτα

3 ώριμες ντομάτες

1 κρεμμύδι

Αλάτι

Πιπέρι

Κίμινο (προαιρετικά)

Λάδι

2 ποτήρια νερό

Για να φτιάξετε αυτό το λαχταριστό φαγητό θα πρέπει να ξεκινήσετε την προετοιμασία από τους χοχλιούς. Τους ξεπλένουμε καλά και βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και αλάτι ώσπου να βράσει καλά. Ρίχνουμε τους χοχλιούς και τους αφήνουμε για 7-10 λεπτά. Τους βγάζουμε από την κατσαρόλα και τους καθαρίζουμε. Αυτή η διαδικασία βοηθά στο να μαλακώσουν οι ακαθαρσίες που βρίσκονται πάνω στους χοχλιούς κι έτσι καθαρίζονται ευκολότερα, αλλά ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο μαγειρεύονται.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι ώσπου να ζεσταθεί. Όταν το λάδι κάψει ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πατάτα που την έχουμε κόψει σε μικρά κιβάκια. Όταν η πατάτα είναι τηγανισμένη ρίχνουμε μέσα τον χόντρο, ανακατεύουμε λίγο και στην συνέχεια βάζουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τα δύο ποτήρια νερό και αλατοπιπερώνουμε. Όταν ο χόντρος φουσκώσει και έχει πιει τα υγρά του είναι έτοιμος. Τότε ρίχνουμε μέσα τους χοχλιούς και αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά.

TIPS

Οι χοχλιοί είναι βρασμένοι όταν το νερό στο οποίο βράζουν σταματήσει να βγάζει αφρούς.

Οι χοχλιοί έχουν συγκεκριμένο χρόνο ψησίματος. Αν τους ψήσεις περισσότερο ή λιγότερο τότε δεν βγαίνουν από το καβούκι τους. Αν τώρα τύχει και τους παραβράσετε, μην ανησυχείτε! Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι! Όταν τους έχετε στο νερό όπου βράζουν, λίγο πριν τους αποσύρετε από την φωτιά, ρίξτε μέσα μισό ποτηράκι του κρασιού ξίδι. Το ξίδι τους βοηθά να βγαίνουν ευκολότερα ενώ κάνει και ευκολότερο τον καθαρισμό τους.

Τολμήστε στην συνταγή να προσθέσετε λίγο κίμινο!

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χόντρο με ρύζι.

 Την συνταγή την δανειστήκαμε ΑΠΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...