Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Ακολουθώντας τα βήματα των Μινωιτών στην ενδοχώρα της Κρήτης: Αρχανιώτικο- ή Κνωσανό- Φαράγγι

 

Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη


Ακολουθώντας τα βήματα των Μινωιτών στην ενδοχώρα της Κρήτης... σε χώρους απάτητους για τους ξένους κι άγνωστους στους τουριστικούς οδηγούς- ευτυχώς- φτάνεις στο Αρχανιώτικο ή Κνωσανό ή Φαράγγι που αποτελεί φυσική συνέχεια του όρους Γιούχτας κι έχει συνολικό μήκος 5,7 χιλιόμετρα. 

Το φαράγγι ξεκινάει νότια των Αρχανών, στην περιοχή που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Μάμα, συναντάει τον οικισμό των Αρχανών στη θέση Κάτω Μύλος, ακολουθεί το ρου του ποταμού Κατσαμπά και συνεχίζει βόρεια, προς την υδατογέφυρα της Αγίας Ειρήνης (στα Σπήλια) και την Κνωσό. 




Σε απόσταση περί τα 2,5 χιλιόμετρα από τις Αρχάνες υπάρχει η τοξωτή υδατογέφυρα του Μοροζίνι και στο λόφο πάνω από αυτήν το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Καρδιώτισσας



Η διαδρομή ξεκινάει μέσα από τις Αρχάνες στη θέση Κάτω Μύλος, που πήρε το όνομά της από το νερόμυλο που βρίσκεται εκεί, και καταλήγει στο χωριό Σύλαμος.
Το φαράγγι συνεχίζει ως τη μεγάλη υδατογέφυρα της Αγίας Ειρήνης στα Σπήλια, μετά από την οποία συναντάμε τα ερείπια πολλών νερόμυλων, και ενός ακόμη όμορφου καταρράκτη, και διέρχεται βόρεια περνώντας από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...