Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Γιάννης Κούτρης: Ο κάθε σκιτσογράφος πρέπει να γίνεται αντιπολίτευση

 

Συνέντευξη στη Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 

 

Άλλοι γράφουν βιβλία, άλλοι ποίηση, άλλοι ζωγραφίζουν, άλλοι κάνουν γλυπτική, άλλοι χορεύουν, άλλοι τραγουδούν… υπάρχουν δηλαδή αρκετοί τρόποι για να εκφράσει κανείς μέσω της τέχνης τα εσωτερικά του πιστεύω μα και τις ανησυχίες τους. ‘Ενας απο αυτούς, και ίσως απο τους πιο δύσκολους, είναι το σκίτσο, αφού μέσα σε δυο-τρεις χιουμοριστικές εικόνες, ο δημιουργός πρέπει να αποτυπώσει ό,τι κάποιος άλλος σε ένα βιβλίο ή σε ένα πίνακα…Το πως κινούνται και σκέφτονται ας μας το πει ένας νέος σκιτσογράφος, ο Γιάννης Κουτρίς που με τα σκίτσα του έχει κάνει πολλές φορές τους αναγνώστες του /cretaplanet. να γελάσουν μα και να προβληματιστούν.

 

 

“Η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο…” ‘η  μ’ αλλα λόγια χιούμορ…Αλήθεια, μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβληματα που ταλανίζουν τη χώρα μας το χιούμορ;

Το χιούμορ πάντα θα υπάρχει και θα εξελίσσεται ανάλογα με τις εκάστοτε καταστάσεις μέσα στο χρόνο.Πιστεύω οτι βοηθάει να ξεχάσουν οι άνθρωποι ορισμένα προβλήματα και γιατί όχι να λυθούν αφού μπορεί ν αφυπνίσει τους ανθρωπους αναδεικνύοντας την πραγματικότητα.

Ποια θέματα προτιμάς να σχολιάζει μέσα από τα σκίτσα σου,

Δεν αποτυπώνω πολιτικά πρόσωπα.Χρησιμοποιώ συνήθως έναν ήρωα(προβατο) που μέσα από τη ματιά του σχολιάζω οικονομικά,πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Τι σε έκανε να γελάσεις ο χρόνος που έφυγε;

Ο χρόνος που έφυγε δεν μου έφερε κατι σημαντικό ώστε να γελάσω,αλλά χαμογέλασα με ευχαρίστηση όταν μου ανακοινώθηκε ότι θα δώσω συνέντευξη σε έναν αξιόλογο άνθρωπο και συγγραφέα όπως εσάς.

Τι σε εμπνέει περισσότερο;

Με εμπνέει οτιδήποτε ακούσω η διαβάσω όμορφο η άσχημο ώστε να παρακινηθω και να φτιάξω σκίτσο.Σκοπός μου ειναι να κάνω τους ανθρώπους να γελάσουν χωρίς να θίξω την αξιοπρέπεια κανενός.

 Μπορείς να γίνεις “αντιπολίτευση;”

Ο κάθε σκιτσογράφος πρέπει να γίνεται αντιπολίτευση αν θέλει να είναι αντικειμενικός με τα γεγονότα ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας.Άμα λοιπόν παρουσιάζεις τα λάθη της εκάστοτε κυβέρνησης γίνεσαι αυτομάτως αντιπολίτευση.Άρα όλοι μπορούν.

Τα πολιτικά σκίτσα, οι γελοιογραφίες έχουν  δύναμη να ανατρέψουν μια κατάσταση;

Η πολιτική γελοιογραφία δεν μπορεί να κάνει τον λαό ν αναθεωρήσει την εικόνα ενός πολιτικού.Δεν ανεβοκατεβάζει κυβερνησεις. Πιστεύω όμως ότι επηρεάζει τις σκέψεις της κοινής γνώμης για ένα θέμα και επιδρά άμεσα.Ο κάθε σκιτσογράφος πρέπει να γίνεται αντιπολίτευση αν θέλει να είναι αντικειμενικός με τα γεγονότα ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας

 

 Υπάρχει δικο σου σκίτσο που να το ξεχωρίζεις ;

Όλα τα σκίτσα μου τα έχω κάνει με αγάπη και είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο περισσότερο.Αλλα βγάζουν γέλιο και μερικά λιγότερο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...