Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Η Κρήνη του Αχμέτ Φαζίλ Κιοπρουλή που δεν υπάρχει πια

 


Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη


Η Κρήνη του Αχμέτ Φαζίλ Κιοπρουλήτου,του μεγάλου βεζίρη και κατακτητή του Χάνδακα, -ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ- βρισκόταν στη νότια πλευρά του τζαμιού ομώνυμου τζαμιού, δηλαδή του σημερινού ναού του Αγίου Τίτου -ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ- και είχε τρεις όψεις .

Η κρήνη είχε επίσης τρεις μαρμαρινες επιγραφές, μία σε κάθε όψη. Οι επιγραφές είναι γνωστες από τη μεταγραφή που είχε κάνει γύρω στα 1920 ο Ουστά-ζαντέ Μεχμέτ Γιουνούς: "Στο όνομα του Θεού του οικτίρμονος και του ελεήμονος. 'Από το νερό δημιουργήσαμε κάθε έμβιο όν' (Κοράνι, Al-Anbiya, 30). Η προσδοκία της εξοχότητάς του, του μεγάλου βεζίρη, είναι εξαιρετικά υψηλή. Είναι πραγματικά ταιριαστό σε αυτόν, τον προσφιλή των σουλτάνων, το προσωνύμιο 'Εμπουλχαΐρ' (πατέρας των αγαθοεργιών). Είναι βεζίρης, γιος βεζίρη, γιος βεζίρη, οικείος εκ του σύνεγγυς του ηγεμόνα. Είναι γενναιόδωρος, χάρη στην έμφυτη και την κληρονομημένη ευγένειά του. 

Σήμερα δεν σώζεται ούτε η κρήνη ούτε η επιγραφή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...