Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Μανόλης Καρέλλης Ο μακροβιότερος δήμαρχος Ηρακλείου με θητεία 14 ετών!

 


Γράφει η Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Ο Μανόλης Καρέλης υπήρξε ένας απο τους μακροβιότερος δημάρχους του Ηρακλείου, από κείνους τους παλιούς όμως, τους οραματιστές...και το λέω από πρώτο χέρι αυτό αφού είχα τη τύχη να τον γνωρίσω από κοντά καθώς- ούτε για ένα χρόνο, ούτε για δύο, ούτε για τρία αλλά για μια εικοσαετία- συνεργάστηκα με τον γιο του Νίκο Καρέλη στο μεγαλύτερο τότε επαρχιακό περιοδικό όχι μόνο της Κρήτης αλλά της Ελλάδας ολόκληρης! Ελάχιστος φόρος τιμής λοιπόν εκ μέρους μου οι γραμμές ετούτες:

 Ο Μανόλης Καρέλλης γεννήθηκε το 1932 στο Ηράκλειο της Κρήτης,   σπούδασε νομικά αλλά εργάστηκε ως δημοσιογράφος Το 1961 εξέδωσε την ημερήσια εφημερίδα «Η Αλλαγή» έξι χρόνια μετά όμως εξαναγκάστηκε να διακόψει την έκδοσή της, λόγω της χούντας των συνταγματαρχών. Την περίοδο της χούντας (οπότε φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση) ήταν μέλος του ΠΑΚ και μεταπολιτευτικά του ΠΑΣΟΚ.



Η θητεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 1964, όταν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με δήμαρχο τον Ανδρέα Καλοκαιρινό.

Στις δημοτικές εκλογές του 1975 εξελέγη Δήμαρχος Ηρακλείου από τον πρώτο γύρο και επανεξελέγη το 1978 με 56,5% από τον πρώτο γύρο, το 1982 με 53,45% από τον πρώτο γύρο και το 1986 στον δεύτερο γύρο με 53,84%.  Ανάμεσα στα άλλα, ήταν ο άνθρωπος που θεσμοθέτησε τον «Πολιτιστικό Αύγουστο» , εμπνεύστηκε και οργάνωσε το Φεστιβάλ Ηρακλείου, που διοργανώνεται στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης ενώ κατά την περίοδο της δημαρχίας του ανεγέρθηκε το δημοτικό κτίριο επί της οδού Ανδρόγεω. Το 1989 αντικαταστάθηκε ως δήμαρχος από τον Κώστα Κληρονόμο.

Μετά την θητεία του στο Δήμο υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα -1993-94- και ως ευρωβουλευτής… απεβίωσε το 2014, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...