Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Επικοινωνία, ευχές, και είδωλα «στα χέρια των νεανίδων» μιας άλλης εποχής

 

Της Ρίκης  Ματαλλιωτάκη

Όταν πριν χρόνια, τότε που κυριολεκτικά η δημοσιογραφία σήμαινε τρεχάλα, ψάξιμο και αγκομαχητό, κι όχι αντιγραφή από το ιντερνέτ,  είχα γράψει για το περιοδικό ΣΤΙΓΜΕΣ που εργαζόμουν τότε ένα άρθρο σχετικό μα τα παρθεναγωγεία και τα οικοτροφεία της Κρήτης που μπορείτε να το δείτε κι εδώ.


Εκείνη την εποχή λοιπόν είχα γνωρίσει και την 94χρονη τότε Δήμητρα Κιουρτσόγλου, μαθήτρια κάποτε του Παρθεναγωγείου και μετέπειτα δασκάλα με τριάντα εφτά συντάξιμα χρόνια διδασκαλίας, που σίγουρα θα έχει πλέον αποδημήσει, και η οποία μου πρόσφερε και τις φωτογραφίες που βλέπετε σαν ένα μικρό δώρο συμπάθειας μαζί με όσα μου είπε εκτός μαγνητοφώνου.







«Ήταν μια  εποχή   που το πνεύμα της κοινωνίας, των  γονέων και γενικά των επιβλεπόντων  απέναντι στα κορίτσια  ήταν κάτι παραπάνω από αυστηρό, φασιστικό!!» επειδή όμως ο κάθε είδους φασισμός πάντοτε βρίσκει τρόπους να ξεπερνιέται, έτσι και τα κορίτσια εκείνης της εποχής είχαν βρει τους δικούς τους τρόπους επικοινωνίας και τους δικούς του κωδικούς για να συννενοούνται.





Οι φωτογραφίες των σταρ εκείνης της εποχής που βλέπετε ήταν φυσικά κρυμμένες κάτω από βαριά βιβλία και ανταλλάσσονταν με χτυποκάρδι, καθώς επίσης και με βαρύ ρίσκο όταν έπαιρναν την απόφαση να τις ταχυδρομήσουν , σπανίως φυσικά και εννοείται μονάχα σε σπίτια με πολύ προχωρημένους γονείς για την εποχή που δυστυχώς ήταν ελάχιστοι.



Ένα μικρό δείγμα του πνεύματος και της κοινωνικής επικοινωνίας λοιπόν οι παρούσες φωτογραφίες που, δεν ξέρω καλώς ή κακώς, σήμερα πάντως έχουν αντικατασταθεί με yahoo,  gmail  και emotion .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...