Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Εμβλήματα Ενετικής κυριαρχίας στην πόλη μας


Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Σε διάφορα σημεία των ενετικών τειχών, πάνω από τις πύλες ή  σε προμαχώνες, αλλά και στο φρούριο του Κούλε, υπάρχουν ως ακόμα και σήμερα εμβλήματα Βενετών ευγενών και αξιωματούχων, οικόσημα, με χρονολογίες ή και μικρές επιγραφές που δηλώνουν είτε την κυριαρχία τους στο νησί είτε τη συμμετοχή που είχαν στις κατασκευαστικές φάσεις του φρουρίου.

 

Εκείνο, όμως, που δηλώνει περισσότερο απ’όλα την παρουσία της βενετικής εξουσίας στην  πόλη μας είναι η ανάγλυφη παράσταση του συμβόλου της Βενετίας, το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου δηλαδή, που συναντάται σε διάφορους τύπους.




Το λιοντάρι με τα φτερά απλωμένα και το μπροστινό του πόδι να επιδεικνύει περήφανα την αγγελική φράση: «Pax tibi, Marce, evangelista meus», δηλαδή: «Ειρήνη σε σένα, Μάρκε Ευαγγελιστή μου», στο εξής θα στόλιζε σημαίες και λάβαρα, πρύμνες και πλώρες, προμαχώνες και ακροπόλεις, οπουδήποτε κυριαρχούσε η Βενετία.

 




. Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας υπήρξε ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την πόλη της Βενετίας, επιβίωσε για πάνω από χίλια χρόνια, από τα τέλη του 7 ου αιώνα ως το 1797 και αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...