Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Το κτίριο του (πρώην) Γαλλικού ινστιτούτου στο Ηράκλειο


Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Βρίσκεται ακριβώς στη συμβολή των οδών Ζωγράφου και Αβέρωφ, υο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας  Δημήτρης Κυριακός, ανήκει στην οικογένεια Χατζηδάκη , υπήρξε οικία της οικογένειας  Λογιάδη  και είναι ένα από τα 82 κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα νεότερα μνημεία της πόλης του Ηρακλείου από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων

Πρόκειται για αξιόλογο κτίριο του ύστερου Νεοκλασικισμού. (1907), και είναι γνωστό  ως Γαλλική Σχολή μια και μέσα του λειτούργησε επί χρόνια το Γαλλικό Ινστιτούτο στο παρελθόν.



Πρόκειται για αξιόλογο κτίριο του ύστερου Νεοκλασικισμού. Το κτίσμα είναι διώροφο με υπόγειο και στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη μοιάζοντας έτσι πολύ με τη βίλα του βουλευτή Κούνδουρου στα Χανιά.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση του μεσαίου τμήματος της κύριας όψης, όπου στο ισόγειο και στον όροφο σχηματίζεται επιστήλιο με δωρικές και ιωνικές κολώνες αντίστοιχα ενώ η απόληξη στέφεται με αέτωμα. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η σιδεριά της πόρτας εισόδου σε ρυθμό art nouveau και η οδοντωτή ταινία του θριγκού που διατρέχει την όψη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...