Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Αίγυπτος: Ένα ξενοδοχείο των αρχών του 20ου αιώνα που θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι για την πόλη μας

 


Γράφει η Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Στη Λεωφόρο Καλοκαιρινού, στο Καμαράκι ή την πλατειά Στράτα -ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ-όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, πλησίον της Αρμένικης εκκλησίας υπήρχε το ξενοδοχείο Αίγυπτος το οποίο ανήκε στην σπουδαία οικογένεια των Μελισσείδηδων.

Κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα της πόλης μας καθώς επίσης και ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα της αστικής αρχιτεκτονικής που επιχείρησε με όχημα το νεοκλασικισμό να αλλάξει την εικόνα του Ηρακλείου από "τουρκόπολη" σε πόλη με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.




Το υπέροχο αυτό διατηρητέο  κτίριο σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή στην πόλη μας κληροδοτήθηκε όμως στο Δήμο Μαλεβιζίου λόγω της καταγωγής του ιδιοκτήτη που ήταν από το Φόδελε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πίσω μέρος του ισογείου του πρώην ξενοδοχείου λειτουργούσε χαμάμ.




Αναζητώντας πληροφορίες για την ύπαρξη του, το τελευταίο δημοσίευμα για την τύχη του το βρήκα στο ηλεκτρονικό σάιντ της  εφημερίδας Νέα Κρήτη με ημερομηνία 22-5- 2017




Εκεί οι αρμόδιοι υπόσχονται πράματα και θαύματα για την γρήγορη αποκατάσταση του κτιρίου που αν ήταν στα καλά του θα αποτελούσε στολίδι για την πόλη μας… όπως μπορεί όμως να διαπιστώσει πανεύκολα ο καθένας αν περάσει από κει,.έκτοτε, τουτέστιν τρία χρόνια μετά, αγνοείται η τύχη των υποσχέσεων τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...