Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Strata Imperial, Strata Larga, «Πλαθιά Στράτα» και πλέον Λεωφόρος Καλοκαιρινού. Εικόνες.





Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη


Υπήρξε ο κυριότερος δρόμος των Βούργων-των προαστίων- που οδηγούσε από το Ξώπορτο – Χανιώπορτα-στις δυτικές επαρχίες και τη Μεσσαρά. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο ονομαζόταν Αυτοκρατορικός δρόμος,Strata Imperial, ενώ κατά τη Βενετοκρατία ακούγονταν με το όνομα Strata Largaή Πλαθιά Στράτα όπως ακούγεται και μέχρι σήμερα. Λεωφόρος Καλοκαιρινού ονομάστηκε μετά το το 1930, προς τιμήν του μεγάλου ευεργέτου του Ηρακλείου.

Στην αρχή της, που λέγεται και οδός Ίδης, υπήρχαν κατά την τουρκοκρατία- αλλά και πολύ αργότερα- τα Γιαμαλίδικα, δηλαδή τα υφασματοπωλεία, τα ραφεία κρητικών ενδυμάτων, τα στιβανάδικα και άλλα επαγγελματικά καταστήματα.






Η Λεωφόρος Καλοκαιρινού σήμερα

Επίσης στο δυτικό της τμήμα γίνονταν η αγορά του λαδιού και της σταφίδας, γιατί από την πόρτα των Χανιών εισέρχονταν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων αυτών, ενώ στο μέσο της βρίσκονταν, και συνεχίζουν να βρίσκονται, καταστήματα τροφίμων, κρεοπωλεία, παντοπωλεία, οπωροπωλεία, ώστε να αποτελεί τη δεύτερη αγορά της πολιτείας.

 


Ίσως η πιο παλιά βιτρίνα της "Πλαθιάς Στράτας".



Στην Λεωφόρος Καλοκαιρινού κατά το παρελθόν




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...