Επιμέλεια Ρικη Ματαλλιωτάκη
Το νησί της Κρήτης παράγει περίπου το είκοσι τοις εκατό της παραγωγής κρασιών έναντι των κρασιών όλης σχεδόν της υπόλοιπης Ελλάδας αν δε ληφθούν υπόψη οι ιδανικές κλιματολογικές της συνθήκες, ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει πως διαθέτει όλα τα προσόντα για να διαπρέψει όχι μόνο ως κορυφαία περιοχή παραγωγής κρασιού στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.
Σε ότι τώρα αφορά το παρελθόν της στο συγκεκριμένο τομέα, το αρχαιότερο οινοποιείο που ως σήμερα έχει ανακαλυφτεί στην Ελλάδα, βρίσκεται στις Αρχάνες και ανάγεται στη Μινωική εποχή δείχνοντας έτσι πως η Μινωική οινοποιεία ήταν τεχνικά η πλέον προηγμένη της εποχής της.
Η Κρήτη κατείχε επίσης δεσπόζουσα θέση στη παραγωγή κρασιού μέχρι και τους νεώτερους χρόνους ενώ από τοω12ο έως και τον 17ο αιώνα ήταν ο σημαντικότερος παραγωγός κρασιού «Μαλβάζια» διάσημη γι΄ αυτό σε όλη την Ευρώπη
Ωστόσο παρά τη γενική ευφορία της που αιώνες τώρα συντείνει σε μια απαράμιλλη παραγωγή του κρασιού, υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα μέρη όπου η κλιματολογική και εδαφολογική δομής τους ενδείκνυται ιδιαίτερα και τα μέρη αυτά είναι οι:Αρχάνες.
Στην Αμπελουργική ζώνη των χωριών Άνω και κάτω Αρχάνες που φτάνει σε υψόμετρο 700 μέτρων, κυριαρχεί η ερυθρή ποικιλία «Κοτσιφάλι» με χαρακτηριστικά που μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά καλό κρασί που επιπλέον δέχεται και παλαίωση.
Το υπόλοιπο κρασί είναι της ποικιλίας «Μανδηλαρά» η οποία παντρεύεται άνετα με το Κοτσιφάλι αυξάνοντας τις ταινίες, μετριάζοντας τον αλκοολικό βαθμό και σταθεροποιώντας το χρώμα.ΠεζάΣτη κοιλάδα των Πεζών, τα δεκαοκτώ χωριά που αποτελούν τη ζώνη και βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέτρων καλύπτοντας 8000 στρέμματα , ευνοείται κι εδώ η ποικιλία «Κοτσιφάλι» και «Μανδηλαρά» αλλά επίσης και η λευκή «Βιλάνα».Σητεία
Στη περιοχή της Σητείας επικρατεί η κόκκινη ποικιλία «Λιάτικο» της οποίας το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιουλιάτικο και υποδηλώνει την ωρίμανση της ποικιλίας το μήνα Ιούλιο. Στο συγκεκριμένο χώρο η νομοθεσία έχει καθορίσει μια αμπελουργική ζώνη με 7000 περίπου στρέμματα Λιάτικου που βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων από τη θάλασσα.ΔαφνέςΟι αμπελώνες της περιοχής είναι περίπου 4000 στρέμματα και βρίσκονται σε υψόμετρο 300- 400 περίπου μέτρων στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη.
Το «Λιάτικο» που παράγεται στις Δαφνές όπως επίσης και στη Σητεία, έχει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση ενώ διαθέτει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρο οδηγώντας έτσι σε κρασί με λιγότερους βαθμούς οινοπνεύματος
ΣητείαΠεριοχή των Χανίων που είναι περισσότερο γνωστή για τα κρασιά της, είναι ο Κίσσαμος που παράγει κρασί ξηρό και κόκκινο από τη ποικιλία «Ρωμαίικο».
Με τη ποικιλία αυτή καλύπτει σήμερα περίπου τα 4/ 5 των αμπελώνων της Δυτικής Κρήτης που βρίσκονται σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο, εκατό έως διακόσια μέτρα, και έχουν μεγάλη στρεμματική απόδοση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου