Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Η Αγία Παρασκευή των Ρουσοχωρίων: Η εκκλησία -εμπόδιο των σεισμόπληκτων περιοχών -Βίντεο

 


Γράφει η Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 Τα Εγκαίνια, θρόνιασμα τα λέμε εμείς στην Κρήτη, ειναι μια τελετή που καθαγιάζει ένα οποιοδήποτε απλό κτίσμα και το μετατρέπει σε οίκο λατρείας. Το ξωκλήσι λοιπόν της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στην περιφέρεια Ρουσσοχωρίων, κτίστηκε και καθαγιάστηκε το  1980 πάνω στα ερείπια προϋφιστάμενου Ναού που κατά την παράδοση ήταν κι αυτός αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή.

 Ας κάνουμε ωστόσο μια παρένθεση εδώ για να πούμε πως όταν ένα κτίριο καθαγιαστεί από εκεί κι έπειτα αποτελεί εσαεί χώρο λατρείας και προσευχής, γεγονός που τίποτα και κανείς δεν μπορεί να το αναιρέσει.

 Φτάνουμε ωστόσο στο σήμερα  και στην απόφαση δημιουργίας του αεροδρομίου Καστελίου όπου κάποιοι αποφασίζουν πως το ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής αποτελεί εμπόδιο ανάπτυξης και διατάζουν την επιχωμάτωση του,  και καλυφτεί απο χώμα δηλαδή, χωρίς δεύτερη σκέψη… ούτε καν πως με κάποιο τρόπο θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος των σχεδίων τους ώστε να μπορούν οι ταξιδιώτες που θέλουν να κάνουν μια προσευχή και να ανάβουν ένα κερί.

 Όπως πληροφορούμαστε λοιπόν απο εκει που πήραμε και το βίντεο της δημοσίευσης μας η τελευταία λειτουργία πριν την κατεδάφιση της Αγίας Παρασκευής έγινε στις 4 Ιουνίου 2020,απο τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου και Βιάννου όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο.


 Από κει κι έπειτα ξεκινά κάτι που μπορείς να το ονομάσεις μοιρολατρία, μπορείς να το ονομάσεις απλή σύμπτωση, μπορείς να το ονομάσεις σημάδι, όπως κι αν το ονομάσεις όμως οι σεισμοί στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι πραγματικότητα.

 Ξεκίνησαν απαλά και σιγά, σιγά στην αρχή, όπως εξάλλου ξεκινά και το κάθε μεγάλο κακό, μετά όμως απο το φονικό σεισμό των 5,8 -κατ΄άλλους 6- Ρίχτερ που έγινε στις 27 Σεπ 2021 αφήνοντας σχεδόν το ογδόντα τοις εκατό των κατοίκων της περιοχής άστεγους, συν ένα νεκρό, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάθε άλλο από δεισιδαιμονία είναι το όλο θέμα… είναι κυριολεκτικά Θεία Δίκη και Θεία Τιμωρία

Η γη στενάζει, λένε. κάτω απο το βάρος της ανθρώπινης απληστίας  και αλαζονείας του ταλαίπωρου ανθρώπου που δεν κατανοεί πως το μόνο που του ανήκει είναι δυο μέτρα γης κι αυτά όχι για πάντα…

 Προσωπικά πιστεύω σε ένα Θεό που δεν είναι Τιμωρός αλλά Μεγαλόψυχος και ελεήμων… ας ελπίσουμε λοιπόν πως όλα ετούτα δεν είναι παρά σκέψεις απλών και πονεμένων ανθρώπων που έχασαν κυριολεκτικά τη γης κάτω απο τα πόδια τους, κι ας επικαλεστούμε τουτον τον Ελεήμονα Θεό να σταματήσει το κακό εκεί προτού να απλωθεί σε ολάκερη τη Μεγαλόνησο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...