Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Γάμος στην Κρήτη σε μια μακρινή εποχή που πλέον μοιάζει σαν παραμύθι...

 


Γράφει η Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Δεν μπορεί, λίγο ως πολύ όλοι θα έχετε ακούσει για τους περίφημους Κρητικούς γάμους- μιλώ για τους εκτός Κρήτης-. Για την πληθώρα των φαγητών, για τις περίφημες γαμηλιώτικες κουλούρες, για το καταπληκτικό γαμοπίλαφο, για... για... για... κάτι απ' όλα αυτά θα έχει πάρει το αυτί σας.

 Η παρούσα φωτογραφία όμως, παρότι σε πρώτο πλάνο διακρίνονται τα όργανα, μας διηγείται για άλλες εποχές που δεν γνωρίσαμε ούτε εμείς οι ντόπιοι. 

Τις εποχές που η νύφη παραδίνονταν στο γαμπρό δίχως πρώτα να έχει ξοδεύσει το σώμα της σε one night stand, και δεν μιλώ για επιφανειακή ηθική αλλά για την ηθική εκείνη που πάνω απ' όλα προστατεύει το ίδιο το σώμα σου... 

Τις εποχές που το ζεύγος συνοδεύονταν μέχρι την εκκλησία από τους οργανοπαίχτες-νύφη και γαμπρός διακρίνονται καθαρά σε δεύτερο πλάνο-την εποχή που γλεντούσαν τρεις μέρες πριν και τρεις μέρες μετά το γάμο, τις εποχές που τα προικιά της νύφης είχαν πρωτοπάει στο νιο σπίτι της πάλι με συνοδεία οργάνων!

 Τις εποχές που μόλις τέλειωνε το μυστήριο χορεύονταν έξω απο την εκκλησία ο "χορός της νύφης"... σε μια μακρινή εποχή τέλος πάντων που πλέον μοιάζει με παραμύθι με οδηγεί τούτη η φωτογραφία που βρήκα εντελώς τυχαία στο ίντερνετ.

.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...