Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Πύλη Ιησού: Η Πόρτα Νουόβα -Καινούργια Πόρτα-του ενετικού Χάνδακα -Εικόνες


 Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη


Η Πόρτα Νουόβα -Καινούργια Πόρτα-του ενετικού Χάνδακα ήταν μια αστική πύλη η οποία εξυπηρετούσε την επικοινωνία της πόλης με τις νότιες επαρχίες του νομού και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Ενετού αρχιτέκτονα Μικέλε Σανμικέλι, κόσμημα ήδη από την εποχή της κατασκευής της.

Το εσωτερικό μνημειακό μέτωπο της πύλης, όπως μπορεί σήμερα κανείς να δει και να θαυμάσει, ξεχωρίζει για τις γλυπτές διακοσμήσεις από λαξευμένους λίθους, που σήμερα έχουν αποκατασταθεί και εικονίζουν, μεταξύ άλλων, το λιοντάρι του Αγ. Μάρκου, θυρεούς, επιγραφή και διακοσμητικά στοιχεία και μοτίβα. 







Εσωτερικά αποτελείται από μια κεντρική θολωτή διάβαση (διάδρομος) πλαισιωμένη από δύο παράπλευρες επίσης θολωτές αίθουσες, που χρησίμευαν ως χώροι αποθήκευσης όπλων και πολεμοφοδίων, καθώς και για την προσωρινή διαμονή της φρουράς της πύλης που έλεγχε την πύλη.






Το έργο της αναστήλωσης  της πραγματοποιήθηκε επί ημερών της προηγούμενης δημοτικής Αρχής Ηρακλείου με άκρως εντυπωσιακό, αναστήλωση όμως ήταν ένα μόνο μέρος της παρέμβασης του Δήμου. Το άλλο μέρος αφορά στη μόνιμη έκθεση του Ν. Καζαντζάκη "Μια Οδύσσεια" που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της στο κοινό στα τέλη Αυγούστου του 2014









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...