Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Αυθεντική γνωριμία με το έργο του Ραχμιζεδέ Μπεχαεντίν -Εικόνες


Γράφει η Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 Δεν υπάρχει Κρητικός-αλλά και λάτρης της φωτογραφίας- που να μην γνωρίζει το έργο του Τουρκοκρητικού φωτογράφου Ραχμιζεδέ Μπεχαεντίν ή Μπεχά όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι Κρητικοί, έχοντας κάποιο τρόπο εξελληνίσει και σμικρύνει το όνομά, του παρότι ο ίδιος υπέγραφε πάντα ως Βεχαεδίν.

Μνημεία και αρχαιότητες, παρελάσεις, τελετές θρησκευτικές και πολιτικές, προσωπικότητες της εποχής, λαογραφικά θέματα, οικογενειακές στιγμές κι ένα σωρό άλλα είχε αποτυπώσει ο φωτογραφικός φακός του Μπεχαεντίν ο οποίος επέλεγε αυστηρά όσες ο ίδιος έκρινε και τις τύπωνε σε κάρτες. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξαφανίστηκε εν καιρώ το σύνολο του έργου του αφού έμεινε μονάχα το από τον ίδιο δημοσιευμένο, επομένως σήμερα μια δικιά του φωτογραφία που δεν ανήκει στα σχετικά καρτ ποστάλ που ανά καιρούς τυπώνονται με το έργο του καλλιτέχνη να αποτελεί πραγματικό θησαυρό.



Ένα τέτοιο μικρό θησαυρό λοιπόν από το μακρινό 1913  που είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει η αναγνώστρια μας Πάτρα Ζειμπέκη δημοσιεύουμε σήμερα με άγνωστες φωτογραφίες του Μπεχά οι οποίες αφορούν την οικογένεια Βασιλάκη από τις Γωνιές Ηρακλείου και οι οποίες αφορούν την οικογένεια της Πάτρας Ζειμπέκη  από την πλευρά της μητέρας της.

Συγκεκριμένα ο  κύριος στο μέσον της φωτογραφίας με τις βράκες υπήρξε ήταν διάσημος πρακτικός γιατρός στην Κρήτη που διέμενε στον Πόρο κι εκεί τον επισκέπτονταν άρρωστοι από όλη την Κρήτη τους οποίους γιάτρευε με φάρμακα και μαντζούνια φτιαγμένα με τα κατάλληλα βότανα της φύσης .


Οι αφιερώσεις που αποδεικνύουν την παλαιότητα των φωτογραφιών 

Η φίρμα του Μπεχαεντίν 

Για την ιστορία τώρα ο Ραχμιζεδέ Μπεχαεντίν γεννήθηκε στην Τουρκία και ήταν γιος του Ραχμή Εφέντη που είχε καταγωγή από τη Σώκια  της  Μικράς  Ασίας.

Ο  Ρ. Μπεχαεντίν διετέλεσε αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού και για  ένα  διάστημα  υπηρέτησε στη Συρία,  αργότερα πήγε στην Κύπρο. φεύγοντας  πέρασε από την Κω και λίγο αργότερα τον βρίσκουμε εγκατεστημένο στην Κρήτη.

Ο Ρ. Μπεχαεντίν-πηγή φωτογραφίας ίντερνετ- 


Στην Κρήτη έζησε και άσκησε το επάγγελμα του φωτογράφου για αρκετά  χρόνια, το οποίο έμαθε στα Χανιά από τον Salin Zeki κι έκτοτε διέτρεχε το νησί με ένα άλογο φωτογραφίζοντας ό,τι θεωρούσε αξιόλογο. Στην Κρήτη έμεινε μέχρι ανταλλαγή των πληθυσμών και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου παρέμεινε μέχρι τα γεράματά  του τραβώντας φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...