Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Piazza delle Biade ή Πλατεία των Δημητριακών του Χάνδακα

 


Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη


Μεταξύ του 1562 και του 1590, τα επιχωματωμένα τμήματα ανάμεσα στα διατειχίσματα του ευθύγραμμου τείχους δυτικά της Voltoneδιανοίχτηκαν και μετατράπηκαν σε θολωτές στοές, που ενσωματώθηκαν σε δυο νέα κτήρια.

Το πρώτο, που περιελάμβανε στο ισόγειο 32 στοές και διέθετε τρεις υπερκείμενους ορόφους  στέγασε το Fondaco, δηλαδή τις δημόσιες σιταποθήκες της πόλης, λόγω των οποίων η πλατεία που διαμορφωνόταν μπροστά τους, η σημερινή πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, έλαβε το προσωνύμιο Piazza delle Biade (πλατεία δημητριακών). 

Οι   θόλοι χρησίμευαν  για  τη  στέγαση καταστημάτων, στους   ορόφους   μπορούσαν  να αποθηκευτούν  20.000  μουζούρια  σιτηρών και στα δυτικά τους διαμορφώθηκε στρατώνας για τον ιταλικό μισθοφορικό στρατό (quartieri italiani).





Το Fondaco κατεδαφίστηκε το 1960, προκειμένου να ανεγερθούν στη θέση του σύγχρονα κτήρια ενώ ένα  κομμάτι   του   κτιρίου κατεδαφίστηκε   για   να   ανοίξει   η  οδός Τζουλάκη.   

Από τον ιταλικό στρατώνα διατηρούνται στη νότια πλευρά της οδού Χάνδακος επτά θολωτές στοές, ενώ ο όροφος υπέστη εκτεταμένες επισκευές προκειμένου να στεγάσει δημόσιο κτήριο. Στη νότια όψη του κτίσματος διατηρείται η κεκλιμένη εξωτερική επένδυση της ευθύγραμμης οχύρωσης από την πλευρά της παλαιάς τάφρου.




Σήμερα   σώζονται   μερικοί     ισόγειοι     θολωτοί   χώροι στην   οδό    Χάνδακος,   οι  οποίοι βέβαια   είναι   μέσα   σε   καταστήματα    ανάλογα    διαμορφωμένοι.. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...