Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

2020 χρόνια αναζητούμε την ελπίδα και πάμε για το 2021...



Γράφει η Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α. Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια

Εν πάση περιπτώσει όμως  τούτες τις μέρες είχαμε την αφού είτε 22, είτε 23, είτε 25 από την επομένη η μέρα αρχίζει σιγα σιγά να μεγαλώνει κατά δευτερόλεπτα.

Με λίγα και απλά λόγια να ξεκινα ο αιώνιος  θρίαμβος του φωτός απέναντι στο σκοτάδι και οι άνθρωποι απο καταβολής κόσμου χαίρονταν και πανηγύριζαν γι’ αυτο.

 

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, όλοι λίγο ως πολύ γνωρίζουμε πως η 25η Δεκεμβρίου υιοθετήθηκε σαν ημέρα επετείου της γέννησης του Χριστου , τον  4ο αιώνα από τον Πάπα Ιούλιο. 

Γιατι επιλέχθηκε ; Μα γιατι έπρεπε να επιλέξουν την μέρα που είχε την μεγαλύτερη επιρροή  στα πλήθη κι αυτη δεν ήταν αλλη από την συγκεκριμένη μέρα―25η Δεκεμβρίου― που γιόρταζαν τα γενέθλια του αήττητου ήλιου.

 Πίστευαν ότι στις 25 του μηνός ο Ήλιος αναγεννιέται και παίρνει νέα δύναμη.

Αν πάμε και  πιο πίσω, θα δούμε ακόμα πολλές άλλες παρόμοιες δοξασίες, ―Μίθρας κτλ―αλλα το θέμα μας, όχι, δεν ειναι εκεί.

Το θέμα μας δεν είναι αν την ελπίδα του κόσμου την βαφτίσαμε

 Χριστούγεννα, Ηλιούγεννα, Μιθρούγεννα, ή ότι άλλο  τέλος πάντων.

Το θεμα μας θαρρώ είναι, πως οι εμείς οι άμοιροι οι άνθρωποι, 2020 χρόνια τώρα-και ειμαι και ελαστική, αφήνω έξω όλα τα προηγούμενα -αναζητούμε την ελπίδα, πάμε  για το 2021, κι ακόμα δεν την βρήκαμε...ακόμα δεν ηρθε.

Αντίθετα θα ελεγα, διαρκώς μακραίνει απο δίπλα μας όλο και περισσότερο...

Θα δεήσει άραγε να ερθει ποτέ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...