Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Πανάνειο Νοσοκομείο: Ρημάζει εγκαταλελειμμένο στην αδιαφορία και το χρόνο

 




Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Σύμφωνα με τις ερευνητικές μετρήσεις που προηγήθηκαν η θέση του Πανάνειου γενικού νοσοκομείου  κρίθηκε σαν η πλέον υγιεινή από όλες τις περιοχές του Ηρακλείου εντός των τειχών και ο θεμέλιος λίθος του έπεσε το 1895 ενώ τα εγκαίνια τελέστηκαν το 1902

Το Πανάνειο κάποτε

Η ανέγερση του έργου αυτού χρηματοδοτήθηκε  από τον Πανανό Θεοδουλάκη, έναν πλούσιο έμπορο της εποχής, και την σύζυγό του Αθηνά, το γένος Ανεμογιάννη, η οποία μάλιστα διέθεσε όλη της την περιουσία, αστική και αγροτική, για τον σκοπό τούτο.

   Το Πανάνειο για πολλές δεκαετίες, εξυπηρετούσε τους κατοίκους του Νομού Ηρακλείου και όχι μόνο, ιδιαίτερα δε στο διάστημα της Γερμανικής κατοχής ο ρόλος του υπήρξε πολύ αποτελεσματικός και ευεργετικός.

   Πριν την ανέγερση του «Πανανείου» υπήρχε στο Ηράκλειο ένα μικρό θεραπευτήριο  το «Σπιτάλια», στη θέση της παλιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας,που εξυπηρετούσε τους κατοίκους της Ανατολικής Κρήτης.

   Αρχές της δεκαετίας του 1970 το « Πανάνειο» μεταφέρθηκε στο «Βενιζέλειο» επειδή παρουσίαζε έλλειψη προσωπικού,αλλά και λόγω της παλαιότητας της υλικοτεχνικής του υποδομής.

   Από τότε   δυστυχώς το Πανάνειο έχει αφεθεί στην τύχη του ενώ παλαιότερα έγιναν κάποιες προσπάθειες αναπαλαίωσης του, αλλά εν τέλει μόνο ένα του μέρος κατάφερε τελικά να αποπερατωθεί κι εκεί στεγάζεται σήμερα το κέντρο ψυχικής υγείας.

Όλο το υπόλοιπο κτίσμα έχει αφεθεί εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου και είναι κρίμα η κατάντια αυτή για ένα μέρος που κάποτε έσωζε ζωές…

 






Το Πανάνειο σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...