Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Άλλον έχεις στη καρδιά κι άλλο στην αγκαλιά.



Της Ρίκης Ματαλλιωτάκη



Πολλά τα σενάρια και οι προϋποθέσεις που μπορούν να καταλήξουν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ας ξεκινήσουμε ωστόσο να παραθέτουμε όσα μας επιτρέπει να παραθέσουμε ο στενός χώρος ενός άρθρου.



Σενάριο 1


Διατηρείς μακροχρόνια, θυελλώδη σχέση όπου οι εντάσεις, οι προβληματισμοί, οι ίντριγκες, οι καυγάδες, οι απιστίες και όλα γενικά τα ευτράπελα που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της σου δίδουν την εντύπωση ότι αγαπάς και προπάντων ότι αγαπιέσαι.


Ώσπου σπάει ο διάβολος το ποδάρι του και όλη αυτή η εξιδανικευμένη κατάσταση καταρρέει μπρος σου σαν χάρτινη καρικατούρα, κι ένα πρωί ξυπνάς κι αναζητάς τον τύπο που έχει ήδη τρυπώσει και καλοπερνά σε άλλη αγκαλιά.


Δυστυχώς, η αγάπη σου γι’ αυτόν μπορεί να ήταν του σκοτωμού, πιθανόν και η δική του, εκείνος όμως για τους λόγους του έγραψε ένα μεγάλο-μεγάλο τέλος στην ιστορία σας, οπότε κι εσύ, αν μη τι άλλο, πρέπει τουλάχιστον να σώσεις τον εγωισμό σου.


Έτσι, στην φούρια σου πάνω, λες το ναι στο «καλό παιδί» που σε περιτριγύριζε καιρό τώρα, και στον μήνα πάνω βρίσκεσαι στην εκκλησία μαζί του, με το πρώην σου όμως καρφωμένο σαν πρόκα στο μυαλό κι ευελπιστώντας πως έστω τελευταία στιγμή θα το μάθει, θα μετανιώσει, και θα έρθει, ακριβώς όπως στην διαφήμιση, να σε αρπάξει την ώρα του μυστηρίου και να αφεθείτε ελεύθεροι πάλι κι αγαπημένοι στον χείμαρρο του έρωτα σας.


Σενάριο 2


Τον αγαπάς πολύ, ναι, δεν το αρνείσαι, όμως που να πάρει η ευχή να πάρει, ο γάμος είναι σοβαρή υπόθεση, δεν είναι παίξε γέλασε.


Κι αυτός τώρα είναι άνεργος, αλλά και πριν δηλαδή δεν ήταν τίποτα το σπουδαίο… ένας απλός πωλητής σε μια μεγάλη εταιρία αυτοκινήτων, ίσα για να σπάνε τα δικά σου νεύρα βλέποντας χωρίς να μπορείς να αγγίξεις τα πολυτελή αυτοκίνητα, την ώρα που κατά βάθος μέσα σου ξέρεις καλά πως εσύ είσαι γεννημένη για άλλα.


Έτσι μετά «μεγάλης σου λύπης» θα αναγκαστείς να υποκύψεις στην πρόταση γάμου που ταιριάζει με την φύση σου, κι ας είσαι σίγουρη ότι την ώρα που θα κάνετε έρωτα μόνο ο απλός πωλητής θα είναι στο μυαλό σου.


Σενάριο 3


Δυστυχώς βιάστηκες πολύ να πάρεις την μεγάλη απόφαση να επιλέξεις τον πατέρα των παιδιών σου… ήσουν ανώριμη εντελώς, σχεδόν παιδί ακόμα όταν πίστεψες πως ο γάμος δεν έχει και μεγάλη διαφορά από τα παιχνίδια που έκανες με τις κούκλες σου και τον αποφάσισες στο άψε σβήσε.


Κι επιτέλους αυτόν γνώρισες, αυτόν αγάπησες, αυτός νόμιζες πως ήταν ο έρωτας έως ότου η ζωή, ο μεγάλος ανατροπέας, σου απέδειξε το εντελώς αντίθετο.


Κι εσύ, εσύ παγιδευμένη πλέον ανάμεσα σε δυο αγκαλιές, είσαι ανίκανη να αποφασίσεις κατά που γέρνει η πλάστιγγα της επιθυμίας σου περισσότερο.


Σενάριο 4 -Και πιο ανώδυνο-


Συμβαίνει σε όλες μας πολλές φορές, ή έστω στις περισσότερες, κάτω από τη συναισθηματική φόρτιση και την επερχόμενη αλλαγή της ζωής μας να αναπολούμε παλιές ιστορίες.


Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, δεν είναι τίποτα παρά μόνο ο πειρασμός που καρφώνεται στο μυαλό μας για να μας εμποδίσει «ν’ αγιάσουμε», οπότε για να ηρεμήσετε μια ώρα αρχύτερα, σκεφτείτε πως αν κάποιος από τους πρώην σας άξιζε να σταθεί δίπλα σας σ’ αυτή τη σοβαρή υπόθεση που λέγεται γάμος-οικογένεια, αυτόν θα είχατε και επιλέξει.


Αντί επιλόγου


Σενάρια για τις περιπτώσεις που άλλον έχουμε στην καρδιά κι άλλον στην αγκαλιά, θα μπορούσαμε να λέμε ώρες, όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο.


Το ζητούμενο είναι να εξουδετερώσουμε αυτή την όντως βασανιστική, κατάληξη αν υπάρχει στη ζωή μας, ακόμα κι αν αυτή δεν διαδραματίζεται παρά μονάχα μέσα στο μυαλό μας.


Ας σκεφτούμε πως ο γάμος που αποφασίσαμε- που σημειωτέον δεν μας τον επέβαλλε κανείς, θέλει ανθρώπους ώριμους και προσγειωμένους. Ερωτευμένους μεν αλλά υγιώς ερωτευμένους. Θέλει αγάπη υγιή και προπάντων λογική και υπεύθυνη συμπεριφορά. Θέλει κλίμα ασφάλειας και χαρούμενο περιβάλλον για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας μακριά από κινδύνους και χίμαιρες.


Η απόφαση ενός γάμου με σκοπό την οικογένεια ανέκαθεν ήταν μια πολύ σοβαρή απόφαση, πολλώ δε μάλλον σήμερα, που σημαίνει πως αν την αφήσουμε έρμαιο στις αναπολήσεις του παρελθόντος και των τέως ή του τέως εραστή μας, πάει, καταστράφηκε.


Κι αν δεν μπορεί να σας συνετίσει αυτό σκεφτείτε πως όταν δυο άνθρωποι αγαπιούνται, είναι μαζί και περνάνε καλά, τίποτα δεν μπορεί να τους χωρίσει.


Ε τι θέλετε τώρα, να το μασήσω και να σας το βάλω στο στόμα για να συνειδητοποιήσετε πως κάποτε ούτε αγαπήσατε, ούτε αγαπηθήκατε;


Και οι εμμονές να ξέρετε, βλάπτουν σοβαρά την υγεία…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...