Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Τσανάκ Λιμάνι επί Τουρκοκρατίας, Αγία Πελαγία σήμερα: Ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης κατά την Ενετική περίοδο.



Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης κατά την Ενετική περίοδο. Από εδώ, κατά την εικοσαετή πολιορκία του Χάνδακα, τροφοδοτούνταν οι πολιορκούμενοι κάτοικοι του με τα είδη πρώτης ανάγκης.

Η Αγία Πελαγία βρίσκεται σε μια εύφορη πεδιάδα στην περιφέρεια της Αχλάδας, 21 χλμ δυτικά του Ηρακλείου και ήταν ένας μικρός οικισμός που στις αρχές του 20ου αιώνα εξυπηρετούσε το λιμάνι της Αχλάδας

Νότια της χερσονήσου της Σούδας όπου ήταν κτισμένη η αρχαία Απολλωνία, σχηματίζεται η κύρια παραλία του οικισμού με χοντρή άμμο και πρασινωπά νερά ενώ στη βόρεια μεριά της παραλίας υπάρχει η σπηλιά της Εύρεσης κι ένα μικρό εικονοστάσι που βρίσκεται εκεί για να θυμίζει το σημείο που βρέθηκε πριν μερικούς αιώνες η εικόνα της Αγίας Πελαγίας απο όπου πήρε και το όνομα της η περιοχή.

Παλαιότερα χιλιάδες πιστοί έρχονταν στην παραλία για το πανηγύρι της Αγίας Πελαγίας και έβαζαν τα πόδια τους ή θάβονταν γυμνοί στην άμμο, για να θεραπευτούν από τις ασθένειες τους.
Λίγα μέτρα μετά τη σπηλιά της Εύρεσης, θα βρεθείτε πάνω από την όμορφη παραλία των Φυλακών, ένας μικροσκοπικό κόλπος με ψιλή άμμο και καταπράσινα νερά, προστατευμένος από τους ψηλούς και κατάφυτους γκρεμούς του ακρωτηρίου της Σούδας. Η παραλία είναι τόσο στενή, που όταν έχει κύμα, εξαφανίζεται τελείως. Εκεί μπορείτε να φτάσετε κατεβαίνοντας έναν ομαλό γκρεμό πριν την παραλία, αλλά σε κάποιο σημείο θα πρέπει να βουτήξετε στο νερό, άρα θα πρέπει να προσέχετε με τα πράγματά σας.

Ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης κατά την Ενετική περίοδο. Από εδώ, κατά την εικοσαετή πολιορκία του Χάνδακα, τροφοδοτούνταν οι πολιορκούμενοι κάτοικοι του με τα είδη πρώτης ανάγκης. Αργότερα οι Οθωμανοί έκτισαν εδώ κι ένα φρούριο, ίχνη του οποίου δεν υπάρχουν σήμερα. Οι Οθωμανοί είχαν ονομάσει τον όρμο της Αγίας Πελαγίας ως Τσανάκ Λιμάνι, επειδή η λεκάνη του θυμίζει πιάτο (τσανάκ= πιάτο). Πράγματι, τα νερά είναι σχεδόν πάντα ήρεμα και ο κόλπος σχηματίζει ένα υπήνεμο λιμάνι. Εδώ άραζε και το θρυλικό πλοίο Αρκάδι κατά την περίοδο της Κρητικής Επανάστασης, για να παρέχει πολεμοφόδια στους επαναστάτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...