Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Μικρός Κούλες: Κατεδάφιση στο όνομα της ανάπτυξης!!!

 



Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία… δεκάδες, για να μη πω εκατοντάδες είναι τα μνημεία του τόπου μας που σαν Ιφιγένειες θυσιάστηκαν για να κινήσει ευνοικά ο άνεμος της ανάπτυξης… όλα στο όνομα της ανάπτυξης!

Το γνωστότερο ίσως μνημείο του Ηρακλείου, το σήμα κατατεθέν της πόλης μας αποτελεί το φρούριο του Κούλε, πολλοί όμως ίσως και να μην γνωρίζουν πως απέναντι από το μεγάλο υπήρχε και ο Μικρός Κούλες ακριβώς που κατεδαφίστηκε πριν από 83 χρόνια στο όνομα της ανάπτυξης


Εργάτες και γερανοί της εποχής  σε πλήρη λειτουργία για να ρίξουν το μικρό φρούριο, το οποίο βρισκόταν εκεί περίπου που βρίσκεται το σημερινό “Μαρίνα”(φωτογραφία “Άγνωστες Γωνιές του Ηρακλείου”).


Με απόφαση λοιπόν της τότε Λιμενικής επιτροπής το φρούριο κατεδαφίζεται μαζί με τμήμα ενετικών τειχών για…. την ανάπτυξη της πόλης, ή αλλιώς προκειμένου να γίνει προκυμαία για τη φόρτωση και την εκφόρτωση των εμπορευμάτων.

Έλεος…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...