Τα μυστικά του Λαβυρίνθου - Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ (2008)
Από το "Άγιο Δισκοπότηρο" ως την "Ιερά Σινδόνη" και από την "Ατλαντίδα" στο "Ελ Ντοράδο", ο άνθρωπος διαρκώς αναζητούσε στοιχεία ικανά να μετατρέψουν το μύθο σε ιστορική πραγματικότητα. Η ίδια η αναζήτηση αυτών των στοιχείων, υπαρκτών ή και φανταστικών, αποτελεί την πρώτη ύλη μυθικών περιπετειών.
Η ταινία ακολουθεί τον Δρ. Αλεξάντερ ΜακΓκίλιβρεϊ στην έρευνα του γύρω από την αυθεντικότητα κάποιων πολύτιμων έργων τέχνης που χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς από τον αρχαιολόγο Σερ Άρθουρ Έβανς για την (ανα)δόμηση του Μινωικού πολιτισμού, που ονομάστηκε "ο πρώτος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός" και "η πηγή της σύγχρονης Δυτικής κοινωνίας".
Η ταινία ξεκινά από την Ανατολική Κρήτη, στο Παλαίκαστρο, με την ανακάλυψη του Μινωικού χρυσελεφάντινου αγαλματιδίου ενός άντρα. Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής διαθέτουν παρόμοια, παρανόμως εξαχθέντα μινωικά αγαλματίδια, όμως ο "Κούρος του Παλαικάστρου" ήταν ο πρώτος που βρέθηκε σε επίσημη ανασκαφή. Στην προσπάθεια του να ερμηνεύσει αυτό το μοναδικό αριστούργημα της Μινωικής τέχνης, ο ΜακΓκίλιβρεϊ έρχεται αντιμέτωπος με το «φάντασμα» του Έβανς.
Το όραμα του πρωτοπόρου αρχαιολόγου για το Μινωικό παρελθόν δεν προσφέρει μια ικανοποιητική ερμηνεία για τον "Κούρο". Έτσι ο ΜακΓκιλιβρεϊ αναγκάζεται να διερευνήσει τα θεμέλια της "Μινωικής Ιστορίας" του Έβανς. Τα συμπεράσματα του είναι συγκλονιστικά! Ένα τμήμα αυτού που θεωρούμε ως πραγματικότητα για τον πολιτισμό αυτό, στηρίζεται στις προσωπικές πεποιθήσεις του Έβανς. Επίσης ανακαλύπτουμε πως πολλά από τα ελεφαντοστέινα αγαλματίδια που εκτίθενται σήμερα στα μουσεία της Δύσης και τα οποία χρησιμοποίησε ο Έβανς για να περιγράψει τη Μινωική θρησκεία, είναι ίσως πλαστά αντικείμενα, δημιουργημένα από τον Εμίλ Γκιγιερόν Α', καλλιτέχνη που προσέλαβε ο Έβανς για την ανασύνθεση των τοιχογραφιών του παλατιού της Κνωσού, της πιο σημαντικής πηγής πληροφοριών για τους Μινωίτες. Καθώς ο Χάουαρντ Κάρτερ άνοιγε τη σφραγισμένη πόρτα του τάφου του Τουταγχαμόν, ο Άρθουρ Έβανς εξακολουθούσε την απεγνωσμένη αναζήτηση του Βασιλιά Μίνωα, που σύμφωνα με τις πηγές ήταν ο γιος του Δία και της Ευρώπης και βασιλιάς της Κνωσού.
Ο Γκιγιερόν του παρείχε μια ιδανική εικόνα για το μυθικό βασιλιά, τον διάσημο "Πρίγκιπα των Κρίνων", μια τοιχογραφία που ο ΜακΓκίλιβρεϊ δείχνει πως έχει συντεθεί από τρείς διαφορετικές τοιχογραφίες. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο Έβανς, ζηλεύοντας την επιτυχία του Κάρτερ, ήθελε έναν βασιλικό τάφο. Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε όταν ένας ντόπιος παπάς του έφερε ένα μεγάλο χρυσό μινωικό δαχτυλίδι. Το δαχτυλίδι αυτό, που βαπτίστηκε "Δαχτυλίδι του Μίνωα" από τον Έβανς, επαλήθευσε τη θεωρία του για τη μια και μοναδική Μινωική "Μητέρα-Θεά". Όμως, ακόμη σημαντικότερο είναι το ότι τον οδήγησε στον "Τάφο του βασιλιά της Κνωσού".
Είναι τελικά το δαχτυλίδι αυτό αυθεντικό, ή μήπως είναι ένα ακόμη "αριστούργημα" φτιαγμένο από τον Γκιγιερόν. Υπήρξε ποτέ ο Μίνωας και οι Μινωίτες όπως τους ξέρουμε; Μπορούμε να διαχωρίσουμε την ιστορία από τη μυθοπλασία που περιβάλλει τον αρχαιότερο Ευρωπαϊκό πολιτισμό;
Σκηνοθεσία: Christian Bauer , Νίκος Νταγιαντάς Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος (αφήγηση) , Κλειώ Φανουράκη , Peter Bamler , Λεονάρντο Μπάτης , Παναγιώτης Πετρόπουλος (οδηγός) , Δημήτρης Βασιλάκης , Νίκος Γκόβας , Μάγδα Δρακάκη , Δημήτρης Κορνάρος , Κωστής Μανιάς , Γιάννης Νερολαδάκης , Ελένη Τραντά-Νερολαδάκη , Βαγγέλης Παπαλεξανδρής , Μηνάς Πετράκης , Νίκη Πετράκη , Ελευθερία Ποδωχωρίτου-Μπουτσάκη , Δημήτρης Ρουμελιωτάκης , Αλέξης Σίνος , Δέσποινα Σουλτάτου-Σταματάκη , Μανώλης Νταγιαντάς , Βασίλης Τσαμπουράκης , Μπάμπης Ανταλουδάκης (εργάτης) , Μπάμπης Φουντουλάκης , Νίκος Χρονιάρης , Δημήτρης Τζάνης , Mario Bravo , Sean Hemingway , Beth Knox , Ken Lapatin , Alexander MacGillivray , Mark Moak , Αλέκος Νικάκης a.k.a. The secret of the Snake Goddess a.k.a. Das ratsel der Schlangengottin ------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
Κρήτη και Κρητικοί: https://cretans.gr
17000+ μαντινάδες: https://mantinades.gr
Facebook: https://www.facebook.com/cretans.gr/ & https://www.facebook.com/mantinadesgr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου