Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Άγιος Ονούφριος: Στέκει ξεχασμένος στην κεντρική αγορά της πόλης μας




Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Ο ναός ήταν ορθόδοξος, κτίστηκε στις αρχές το 15ου αιώνα, ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής, ξεχώριζε με τον εντυπωσιακό τρούλο και την ισχυρή τοιχοδομία του, για πρώτη φορά τον συναντάμε σε κατάλογο των εκκλησιών του Χάνδακα του 1583 και βρίσκεται στην συμβολή των οδών 1866 και Τσικριτζή γνωστή ως Λαδάδικα.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτουργησε ως χαμάμ ενώ μετά την αποχώρηση των Οθωμανών πουλήθηκε ως ανταλλάξομος στους ιδιώτες Βιτσαξάκη – Ελευθεράκη και για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως λαδάδικο.






Σήμερα, παρότι ο ναός στέκει σε πολύ καλή κατάσταση και μάλιστα στην κεντρική αγορά του Ηρακλείου, ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή του καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στα σύγχρονα κτίσματα και ο μόνος τρόπος για να τον δει κανείς, είναι από την ταράτσα κάποιου ψηλού γειτονικού κτιρίου ενώ η είσοδός του είναι από την οδό 1866 και σώζεται μέσα στο σημερινό καφεκοπτείο Κουδουμά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...