Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

«Μισή καρδιά» της Sofia Lundberg


Γράφει η Βασιλική Μολφέση

  Υπέροχο και με πολύ καλή μετάφραση είναι το νέο βιβλίο της Sofia Lundberg με τίτλο «Μισή καρδιά». 

Η υπόθεση αφορά τη ζωή ενός κοριτσιού, της Έλιν που παρόλη την επιτυχημένη καριέρα της και την άνετη ζωή της στη Νέα Υόρκη δεν παύει να την απασχολεί το παρελθόν, τα παιδικά της χρόνια που έζησε σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Σουηδίας και που ένα τραγικό γεγονός την ανάγκασε να εξαφανιστεί και να τα αφήσει όλα πίσω της.


 Με αναφορές ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν ξετυλίγεται η πλοκή, τα γεγονότα, η ζωή των ηρώων και η καθημερινότητάς τους με έντονους διαλόγους, μέσα από τα παιδικά μάτια της Έλιν και τριγύρω από εντυπωσιακά σουηδικά τοπία που με παραστατικότατες εικόνες ζωντανεύει η συγγραφέας. Ένα καλογραμμένο βιβλίο που τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την αλήθεια και πως όσο και να αποφεύγουμε το παρελθόν, αυτό βρίσκει τρόπους κι ερχεται στην επιφάνεια, φέρνοντας αναμνήσεις , πληγές κι ανοιχτούς λογαριασμούς αλλά και δυνατά συναισθήματα νοσταλγίας και αγάπης. 

Όπως και στην περίπτωση της Έλιν για τους γονείς, την αγάπη και τις όμορφες στιγμές τους, τα αδέρφια της, το μαγαζάκι της γενναιόδωρης Γκερντ, τις αδυναμίες, τα λάθη , την φτώχεια, τους καυγάδες και το φευγιό. Τονίζει επίσης πόσο σοβαρά βλέπουν τα παιδιά τα προβλήματα της ζωής και πόσο βιαστικά πολλές φορές και διαστρεβλωμένα συμπεράσματα βγάζουν που όμως σημαδεύουν και ορίζουν τη μετέπειτα ζωή τους. 

Και μια ουσιαστική παράγραφος: «Συμβαίνουν τόσα πολλά στη ζωή. Γεγονότα που γίνονται ένα με τις αναμνήσεις μέσα μας. Μας καθορίζουν. Επηρεάζουν τον χαρακτήρα μας και τις πράξεις μας. Μας βάζουν σε καλούπια.Λέξεις που σου είπαν, λέξεις που είπες που δεν συγχώρεσες ποτέ τον εαυτό σου που τις ξεστόμισες… Το πρώτο φιλί. Η πρώτη απογοήτευση. Θυμόμαστε τις μικρές λεπτομέρειες. Και οι αναμνήσεις χαράσσονται μέσα μας ανεξίτηλα. Κάποιες δυναμώνουν με τα χρόνια. Κάποιες μας επηρεάζουν για το υπόλοιπο της ζωής μας, ίσως περισσότερο απ΄όσο πιστεύουμε και ίσως δίχως λόγο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...