Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Η άγνωστη στο ευρύ κοινό ανώνυμη τουρκική κρήνη στην πλατεία Αναλήψεως.

 

Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Εκτός κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων όπως για παράδειγμα η κρήνη του Μοροζίνη  τα περίφημα λιοντάρια του Ηρακλείου, ή την Κρήνη Μέμπο στην πλατεία Κορνάρου, στο Ηράκλειο υπάρχει πλήθος κρηνών μόνο που δυστυχώς οι περισσότερες είναι στην αφάνεια και πάσχουν από έλλειψη φροντίδας.

Ελάχιστες και σχεδόν ανάξιες λόγου είναι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις υπόλοιπες,  έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη και στο έλεος του χρόνου με αποτέλεσμα να μην τις γνωρίζει κανείς. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την Κρήνη Χαζινέ στην πλατεία της Ανάληψης. 



Ένα σεμπίλ που ελάχιστοι γνωρίζουν το οποίο όμως  θα θυμούνται σίγουρα οι παλιοί Ηρακλειώτες μια και τότε τροφοδοτούσε με νερό όλα τα σπίτια της Ακ Τάμπιας όπως λέγονταν παλιότερα η συνοικία της Αναλήψεως.


 Η συγκεκριμένη κρήνη είναι ανώνυμη, δε φέρει κάποια επιγραφή και είναι άγνωστο ποιος και πότε ακριβώς κατασκευάστηκε. Αποτελεί, ωστόσο, χαρακτηριστικό δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του Ηρακλείου, ούσα κατασκευασμένη από πωρόλιθο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...