Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Η Κρήνη Bembo και το τούρκικο σεμπίλ του Χατζή Ιμπραήμ αγά.

 




Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 

Τα σεμπίλια ήταν δημόσιες κρήνες του δρόμου χτισμένες από επιφανείς Τούρκους για να βρίσκει ο διψασμένος νερό και να μακαρίζει αυτόν που τα έκτισε καθώς το τρεχούμενο πόσιμο νερό ήταν κάποτε σπάνιο, ειδικά στο Ηράκλειο.

Στο τέρμα λοιπόν της κεντρικής αγοράς ,στην πλατεία Κορνάρου, υπάρχει ένα καλοδιατηρημένο σεμπίλ-που σήμερα λειτουργεί ως καφενείο- που το κτίσιμο του χρηματοδοτήθηκε  από τον Χατζή Ιμπραήμ αγά.



Δίπλα όμως απ’ το σεμπίλ, την τούρκικη φιλανθρωπική κρήνη δηλαδή που είναι πολύ μεταγενέστερη, σώζεται επίσης σε πολύ καλή κατάσταση η μνημειώδης κρήνη Μπέμπο η οποία κατασκευάστηκε μεταξύ 1552-1554 από τον capitano Gianmatteo Bembo, εξ ου και το όνομα της.

 Κοσμείται με οικόσημα και άλλα αναγεννησιακού και γοτθικού τύπου στοιχεία, ενώ ξεχωρίζει στη μέση μεγάλο ακέφαλο άγαλμα ρωμαϊκής περιόδου. Ο κρουνός διακοσμείται με φυτικής διακόσμησης ανάγλυφα στοιχεία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...