Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Η Πύλη του Δερματά ή Κουμ Καπί επί Τουρκοκρατίας

 


Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Η Πύλη Δερματά είναι η μόνη πύλη των Τειχών της πόλης μας με πρόσβαση στη θάλασσα που έχει διασωθεί ίσως γιατί κουβαλά συμπυκνωμένη την ιστορία του δραματικού τέλους της πολιορκίας του πολύπαθου Κάστρου τότε που ο Φραγκίσκος Μοροζίνη, ο τελευταίος υπερασπιστής της έφυγε δια μέσου αυτής αφήνοντας την ρημαγμένη στα χέρια των Τούρκων του Κιοπρουλή !!!



Η Πύλη του Δερματά βρίσκεται περίπου στη μέση του παράκτιου τείχους του Χάνδακα, στη θέση του σημερινού Μποδοσάκειου Σχολείου, και ένωνε την εντός των τειχών πόλη με τη θάλασσα. Ουσιαστικά λειτουργούσε ως εφεδρική σε περίπτωση αποκλεισμού του στομίου του κεντρικού λιμανιού.



Επίσης στην Πύλη Δερματά αποβιβάστηκαν μια νύχτα του Νοέμβρη 1668 οι ενισχύσεις που οδηγούσε ο κόμης De la Feyillade, γιατί την ημέρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν από τα πυρά των Τούρκων. Αλλά και τότε το πληροφορήθηκαν και άρχισαν τον κανονιοβολισμό, με αποτέλεσμα να πνιγούν πολλοί Γάλλοι στρατιώτες.



Η πρόσοψη καθώς και όλο το πρώτο τμήμα της πύλης, κατεδαφίστηκαν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να μεγαλώσει η οδός Καλλεργών που περνούσε μπροστά από την πύλη. Το υπόλοιπο τμήμα της επεκτάθηκε προς βορρά με την κατασκευή νέας σήραγγας από μπετόν που κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Στη συνέχεια η σήραγγα λειτούργησε ως αγωγός απορροής των ομβρίων υδάτων της περιοχής.



Υπήρξε, επίσης, γνωστή και ως «Πύλη της Άμμου», καθώς οδηγούσε στον αμμώδη όρμο του Δερματά και στην περιοχή που βρίσκονταν τα δερματάδικα του Χάνδακα... Επί Τουρκοκρατίας η Πύλη του Δερματά αναφερόταν ως «Κουμ Καπί» που στην τούρκικη γλώσσα σημαίνει "Πόρτα της Άμμου".

Μεγάλο μέρος της πύλης καταστράφηκε για τη διάνοιξη της οδού Σκορδυλών και της παραλιακής λεωφόρου !!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...