Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Γιατί κόπηκε το Κομμένο Μπεντένι;


 Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 

Τα τείχη του Ηρακλείου άντεξαν 25 χρόνια την πολιορκία των Τούρκων και τελικά η πόλη μπορεί και να μην παραδίνονταν αν δεν μεσολαβούσε η προδοσία του Βενετσιάνου Μηχανικού Ανδρέα Μπαρπου τους έβαλε νύχτα, από μυστική είσοδο, μέσα στο Ηράκλειο.  

Το παραπάνω γεγονός αποδεικνύει την αρτιότητα της κατασκευής τους γι’ αυτό εξάλλου αποτελούν σήμερα και το σπουδαιότερο μνημείο οχυρωματικής τέχνης της Ευρώπης που έχτισαν οι Βενετοί κατά τον 16ο - 17ο αιώνα, έχουν μήκος 7 χιλιομέτρων και στο σύνολο τους σώζονται  ακέραια έως τώρα.


  Η Κεντρική Πύλη



Το σχήμα των τειχών του Ηρακλείου είναι τριγωνικό, διαθέτουν εκτός από τις τρεις κύριες και άλλες τέσσερις μικρότερες πύλες που χρησιμοποιούνταν κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς και συνήθως ήταν κλειστές, και στις χερσαίες πλευρές που σχηματίζουν έχουν τους εξής επτά προμαχώνες:

 Προμαχώνας Σαμπιονάρα

Προμαχώνας Βιττούρι

Προμαχώνας Ιησού

Προμαχώνας Μαρτινέγκο

Προμαχώνας Βηθλεέμ

Προμαχώνας Παντοκράτορα

Προμαχώνας Αγίου Ανδρέα

Σχεδόν στο κέντρο λοιπόν των Ενετικών Τειχών, απέναντι από το ιστορικό νοσοκομείο Πανάνειο, βρίσκεται ο προμαχώνας Βηθλεέμ, γνωστός και ως “Κομμένο Μπαντένι”  ο οποίος είναι γνωστός είναι γνωστός γιατί στα τείχη του επάνω βρίσκεται θαμμένος ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας και στοχαστής Ν. Καζαντζάκης.

Στις αρχές του 20ου αιώνα όμως  ένα μέρος των Τειχών στην Πύλη Βηθλεέμ, λίγο πιο κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, κόπηκε ώστε να δημιουργηθεί ένα σύντομο πέρασμα που θα ένωνε την νέα πόλη με την παλιά, και έτσι η περιοχή έκτοτε ονομάστηκε «Κομμένο Μπεντένι», το Μπεντένι που κόπηκε δηλαδή και έτσι ακούγεται περισσότερο μέχρι σήμερα.

 


                                

Δεξιά και αριστερή στρατιωτική Πύλη



                            Ο λέοντας της Ενετικής κυριαρχίας πάνω στα τείχη 

 

Κάποιος Ενετός άρχοντας που άφησε το αποτύπωμα του






 Τα πέριξ τείχη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...