Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Οικία Λιοπυράκη: Απο το πρώτα κτίρια που έδωσαν στην πόλη μας μορφή ευρωπαϊκής υφή

 



Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Είναι ένα απο τα πρώτα μεγαλοπρεπή κτίρια που κατασκευτάστηκαν την πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα στον σημαντικότερο οδικό άξονα της πόλης μας, τη λεωφόρο Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, και αποτελεί  κορυφαίο δείγμα του ρομαντικού νεοκλασικισμού στο Ηράκλειο, και είναι έργο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού.

Η κατασκευή τέτοιου είδους  μεγάρων σαν το μέγαρο Λιοπυράκη προσέδωσαν τότε στον τόπο μια νέα μορφή ευρωπαϊκής υφής καθώς έγιναν η αφορμή να μετονομαστεί η έως τότε γνωστή με το όνομα που της δόθηκε κατά την την ενετοκρατία Ruga Maistra και κατά την τουρκοκρατία  Βεζίρ Τσαρσί, ως «Λεωφόρος της Απάτης» ή της «Πλάνης», επειδή πίσω απο τούτη την πρώτη εικόνα που αντίκριζε ένας ξένος όταν την επισκέπτονταν, κρύβονταν μια Τουρκόπολης που άργησε πολύ να αλλάξει πρόσωπο.

Το μέγαρο Λιοπυράκη το 1979

Το κτήριο σήμερα έχει διαιρεθεί σε δύο ανεξάρτητες ιδιοκτησίες είναι γωνιακό, τριώροφο, με ενδιάμεσα τρία διώροφα τμήματα.ενώ στο ισόγειο στεγάζονταν καταστήματα και στους υπερκείμενους ορόφους κατοικία. 


Πληροφορίες για το παρών κείμενο από Χρυσούλα Τζομπανάκη, (αρχιτέκτων – αρχαιολόγος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...