Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Οικία Τσαχάκη: Ένα από τα κομψότερα σωζόμενα αρχοντικά κτήρια της πόλης του Ηρακλείου.



Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 Κτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Δ. Κυριακό και εγκαινιάστηκε στις 25 Απριλίου του 1912, όπως μαρτυρείται από σχετική επιγραφή που είναι χαραγμένη στη δευτερεύουσα σιδερένια αυλόθυρά της.

Ιδιοκτήτες του σπιτιού ήταν ο Μιχάλης και η Μαρία Τσαχάκη, γνωστοί έμποροι της εποχής που διατηρούσαν κατάστημα στη Λ. Καλοκαιρινού. Εκεί γεννήθηκαν και τα τέσσερα παιδιά τους 3 αγόρια και 1 κορίτσι. Το 1946, αμέσως μόλις φύγανε οι Γερμανοί το μεγαλύτερο από τα 3 αγόρια της οικογένειας ο Γιώργος Τσαχάκης παντρεύεται και μένει μαζί με τη γυναίκα του Ειρήνη-που ήταν μάλιστα και από τις πρώτες γυναίκες δικηγόρους της πόλης μας- και τους γονείς του στο αρχοντικό της οδού Θεσσαλονίκης.




Η οικια Τσαχάκη, όπως είναι γνωστή, είναι ένα από τα κομψότερα σωζόμενα αρχοντικά κτήρια της πόλης του Ηρακλείου, εξαίρετο δείγμα του ρομαντικού νεοκλασικισμού και φαίνεται καθαρά πως ο αρχιτέκτονας του επηρεάστηκε σημαντικά από τις αρχιτεκτονικές του Τσίλλερ.




 Στην οικία Τσαχάκη είναι εμφανείς σημαντικές ομοιότητες με το περίφημο μέγαρο Σταθάτου, έργο του Τσίλλερ που βρίσκεται στη γωνία της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Ριζάρη στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...